Venezolanen kunnen hun vertrek op website voorbereiden

20-08-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Het aantal Venezolanen dat het land ontvlucht, groeit snel. In Miami worden ze al de 'luchtvluchtelingen' genoemd, een zinspeling op de Cubaanse 'bootvluchtelingen' die de Verenigde Staten blijven binnenkomen.

Volgens de site mequieroir.com is er het voorbije anderhalf jaar een ware exodus aan de gang in Venezuela. Waarnemers linken dat aan de verkiezing van president Hugo Chávez eind '98. Diens 'Bolivarische sociale revolutie' stuit op veel kritiek.

Universiteitsstudenten staan in de rij voor het ministerie van Buitenlandse Zaken om hun diploma te laten omzetten naar internationale maatstaven. Of ze belagen buitenlandse ambassades op zoek naar werk of mogelijkheden om in het buitenland te studeren.

Volgens het lokale enquêtebureau Datanálisis geven emigranten uit de middenklasse vaak politieke redenen op voor hun vertrek. De rijkeren zoeken een veiliger omgeving voor hun familie en hun bezittingen.

‘Ongeveer de helft van de mensen die wil vertrekken is gekant tegen de politiek van Chavez die hun doel om in een moderne staat te leven in de weg staat,’ zegt Luis Vicente León van Datanálisis.

‘De website is het eerste online initiatief om het groeiende aantal Venezolanen dat het land uit wil te informeren,’ zegt Esther Bermúdez, de manager van het project.

www.mequieroir.com is volgens haar ideaal voor studenten en mensen met een opleiding. De site geeft informatie over de documenten die iemand nodig heeft om naar het buitenland te reizen en over werk- en studiemogelijkheden in verschillende landen.

De website publiceert ook getuigenissen van mensen die de stap gewaagd hebben en informeert zelfs over het klimaat en de gebruiken in de landen van bestemming. Nu nog is er alleen informatie over de drie meest geliefde bestemmingen van de Venezolaan: de VS, Canada en Australië. Binnenkort komen daar ook Italië, Spanje en Groot-Brittannië bij.

Die huidige trend van emigratie is nog nooit gezien in Venezuela. In het verleden ontving het Zuid-Amerikaanse land meer migranten dan dat het er uitzond. Dat was voornamelijk het gevolg van de olieontginning.

Volgens een telling vorig jaar leven er ondertussen 91.000 Venezolanen in de Verenigde Staten, twee keer zoveel als tien jaar geleden. En hun gemeenschap in Miami is op één na de sterkst stijgende.

Maar officieuze bronnen, die geciteerd worden op mequieroir.com, schatten het aantal Venezolanen al op 165.000.

Ik wil vertrekken! Website van mequieroir.com

Reacties