Venezolaan kan gratis internetten

03-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Chavez heeft 23 miljoen dollar uitgetrokken voor de aankoop van het materiaal en de software, voor de internetverbindingen en de opleiding van het personeel.

‘Het is de bedoeling dat de bevolking vertrouwd raakt met de informatietechnologie,’ zegt Alfonso Lafuente, de voorzitter van het Nationaal Centrum voor Technologie (CNTI), dat het project coördineert.

Uit een studie van het onderzoekbureau Datanálisis blijkt dat er in Venezuela 852.000 internetgebruikers zijn, op een bevolking van 24 miljoen. Hun aantal zal volgens het onderzoek verdrievoudigen in een jaar tijd. Tegen 2005 zullen er vier miljoen Venezolanen regelmatig surfen.

In het rijke oosten van Caracas verrijzen de cybercafés de laatste jaren al als paddestoelen uit de grond. Maar daar moet een Venezolaan drie dollar per uur betalen, wat onbetaalbaar is voor de Juan Modaal.

In de infocentra - bibliotheken, het musea of zelfs het het park - kan iedereen een half uur gratis surfen.

De startpagina staat standaard ingesteld op www.gobiernoenlinea.ve, van waaruit bezoekers contact kunnen opnemen met overheidsinstellingen, afspraken kunnen maken, klachten indienen en een versnelde procedure kunnen volgen voor de aanvraag van een identiteitskaart.

‘De bevolking zal beter kunnen volgen wat de regering doet en het zal zorgen voor meer burgerparticipatie. Het is ook een wapen in de strijd tegen de corruptie,’ meent minister Genatios.

Maar socioloog en opvoedingsexpert Orlando Albornoz bekritiseert het project. ‘Het eerste wat je te zien krijgt in de infocentra is een pagina waarop de verwezenlijkingen van president Chávez worden bejubeld,’ zegt hij. ‘Het is een waardevol idee, maar het wordt gebruik om het politieke programma van de president te promoten. Cyberspace moet propagandavrij blijven.’

Volgens Lafuente komt dergelijke kritiek van mensen die nooit een infocentrum bezocht hebben. ‘De inhoud van de pagina's is neutraal en onafhankelijk.’ De coördinator wijst erop dat iedereen de pagina's kan bezoeken die hij wil. Alleen pornosites worden geblokkeerd.

Venezolaanse overheid online

Reacties