Veel veteranen Falklandoorlog plegen zelfmoord

03-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Ook in Groot-Brittannië hebben al meer dan 250 Falklandveteranen een einde gemaakt aan hun leven. Een van de oorzaken is de onverschilligheid waarmee het grote publiek in Argentinië en Groot-Brittannië de slag om het onbetekende vlekje op de wereldbol nu bekijkt.

De oorlog om de Falkland Eilanden - of de Malvinas, zoals de Argentijnen de eilandengroep voor hun zuidkust noemen - begon op 2 april 1982. Toen gaf de Argentijnse dictator Leopoldo Galtieri het bevel voor een invasie van de sinds 1833 door Groot-Brittannië gekoloniseerde archipel.

De toenmalige Britse premier Margaret Tatcher stuurde prompt een oorlogsvloot op de eilandengroep af. Op 14 juni gaf de Argentijnse bezettingsmacht zich over en kwamen de Falkland Eilanden weer in Britse handen.

Bij de slag om de Malvinas kwamen 655 Argentijnse en 236 Britse soldaten om het leven. Door het hoge aantal zelfmoorden onder de veteranen van beide kampen, zijn daar echter inmiddels meer dan 500 slachtoffers bijgekomen.

Psychologische steun

In Argentinië is het aantal zelfmoorden teruggelopen tot een gemiddelde van twee per jaar sinds er in 1997 een programma voor psychologische steun aan de Malvinasveteranen is opgezet. De veteranen lijden niet alleen onder geestelijke trauma's.

Volgens de Federatie van Voormalige Malvinas Strijders, een overkoepelende organisatie voor veteranen, zit 75 procent van hun leden zonder werk en heeft 60 procent huisvestingsproblemen.

Zelfs Oscar Poltronieri is al drie jaar werkloos nadat hij 17 jaar voor een zuivelbedrijf had gewerkt. Poltronieri kreeg vele onderscheidingen voor zijn moed tijdens de kortstondige oorlog en wordt beschouwd als levende legende in Argentinië. Hij moet het nu stellen met een karig oorlogspensioen.

Op de stadspleinen van Buenos Aires komen vaak bedelende Malvinasveteranen. De meeste reizigers negeren hen. De veteranen wijten die onverschilligheid vooral aan het feit dat de beslissing om de Malvinas binnen te vallen genomen werd door een militaire en vanuit het huidige standpunt dus illegitieme regering.

Eervolle zaak

‘Op die manier verloren de Argentijnen uit het oog dat het om een nobele en eervolle zaak ging,’ verklaarde Héctor Beiroa, de voorzitter van de Federatie van Voormalige Malvinas Strijders, dinsdag op een herdenkingsplechtigheid. ‘Veel jaren hebben de politieke machthebbers een beleid gevoerd dat erop gericht was de Argentijnse samenleving te 'de-malvinaseren'. Dat kwam erop neer dat ze de veteranen de rug toekeerden.’

Van de huidige regering kan dat niet worden gezegd. President Eduardo Duhalde was dinsdag aanwezig op de belangrijkste herdenking van de twintigste verjaardag van de invasie. Hij riep de Argentijnse bevolking op veteranen als voorbeeld te nemen bij de inspanningen die iedereen nu moet leveren om uit de economische crisis te komen.

‘We zullen de eilanden terugkrijgen,’ zei Duhalde nog. ‘Niet met oorlog, maar met geloof, volharding, solidariteit en met de steun van al onze zusterstaten.’

Website over Falklandoorlog
Dossier Argentinië Koninklijke Bibliotheek

Reacties