Veel landen niet klaar voor nieuwe economie

24-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

De studie onderzocht landen in Latijns Amerika, Azië, Zuid-en Oost-Europa en Afrika op een aantal voorwaarden die van belang zijn voor de ontwikkeling van een informatie-economie. Er werd onder andere gekeken naar de hoeveelheid telefoonaansluitingen, de bereidheid van de politiek tot economische veranderingen, de beveiliging van informatie, de hoeveelheid aan kapitaalreserves en het klimaat voor e-business.

Geen enkel van de 42 landen laat een hoge score zien op alle terreinen. Slechts acht landen scoorden hoog op één van de onderzochte voorwaarden: Costa Rica, Maleisië, Zuid-Korea, Taiwan, Estland, Hongarije, Italië en Portugal. De laagstgeklasseerde landen in de studie zijn Ecuador, Indonesië, Vietnam, Kenya, Nigeria, Saudi-Arabië en Tanzania.

Opmerkelijk is dat een groot aantal EU-landen het relatief slecht doet in de nieuwe economie. Vooral Griekenland heeft een slecht klimaat voor e-business. Volgens het onderzoek is er weinig hoop op verbetering op de korte termijn.

‘In veel gevallen zit het knelpunt in de traditionele machtsstructuren,’ zegt John Hamre, directeur van het Center for Strategic and International Studies die sprak met vertegenwoordigers van veel landen uit het onderzoek. ‘Veel landen zijn niet bereid zich bloot te stellen aan de hardheid van de internationale marktplaats. Veel landen geloven nog heilig in de nationalisatie van telefoonbedrijven.’

Het hele rapport van McConnell International

Reacties