Ruzie over de Nijl

22-04-2014
Door: OneWorld Redactie
Bron: The Guardian
In Ethiopië zijn 8500 mensen dagelijks bezig met het bouwen van de Grand Ethiopian Renaissance Dam. Deze dam zal de grootste hydro-elektrische dam van Afrika worden en, eenmaal in gebruik, een grote boost kunnen geven aan de Ethiopische economie. De Egyptische regering ziet de bouw van de dam echter met lede ogen aan. Ethiopië zal dan namelijk de regulering van het water in de Nijl in handen hebben.
Egypte – 

Een groot deel van de Egyptische bevolking is afhankelijk van het water in de Nijl en ze zien de dam als een bedreiging voor hun landbouwproductie. De twee landen verwijten elkaar over en weer van misbruik van de Nijl. Eerder dreigde Egypte zelfs met een militair ingrijpen.

Een internationale commissie met onafhankelijke adviseurs heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de bouw van de dam. Hoewel het rapport in 2013 al was geschreven, werd de inhoud ervan geheim gehouden. Nu heeft International Rivers Network het rapport in handen gekregen en zij raden aan om de bouw van de dam stop te zetten totdat er meer duidelijkheid komt over de veiligheid van de dam zelf en de mogelijke gevolgen voor Soedan en Egypte. Lees hier bij de Guardian meer over de gevolgen van het rapport en de reactie van beide landen.

foto: Richard Mortel

Reacties