Na de middelbare school een jaartje werken op het land?

17-07-2017
Door: Mara Nicolai
Bron: OneWorld
Steindy via Wikimedia Commons
Veel jongeren nemen tegenwoordig een tussenjaar na hun middelbare schooltijd. Vaak om zichzelf te ontdekken, iets nieuws te leren of te genieten voordat het studerende of werkende leven echt begint. Maar wat als leerlingen tijdens of na de middelbare school een jaar lang in de natuur zouden moeten werken? De Engelse ecoloog Hugh Warwick pleit hiervoor in The Guardian.
Van ’t web – 

Volgens Warwick zou een jaar 'dienstplicht' in de natuur veel voordelen voor zowel jongeren als de samenleving in het geheel met zich meebrengen. Zo heeft de natuur zowel mentaal als fysiek een positief effect op mensen, zoals het verlagen van stress levels.

Ook leren jongeren volgens Warwick op deze manier waar hun voedsel vandaan komt en wat gezonde voeding inhoudt. Daarnaast zou het ook sociale barrières kunnen doorbreken, aangezien jongeren van verschillende achtergronden en plaatsen met elkaar samenwerken.

De scholieren verrichten goedkoop arbeid op het platteland. Daar tegenover staat dat de overheid na het jaar werken het collegegeld voor de jongeren betaald. 

Of dit ooit daadwerkelijk ingevoerd zal worden, is de vraag. Er zitten veel haken en ogen aan een plan om jongeren gedwongen te laten werken in de natuur. Naast nog meer overheidsbemoeienis zijn er ook de kosten voor het betalen van de collegegelden die waarschijnlijk voor ophef kunnen zorgen bij veel belastingbetalers.  

Hoe realistisch het idee is, moet nog blijken. Vast staat dat het enthousiasmeren van jongeren om in de natuur te werken en zo iets nuttigs te doen, waar ook ter wereld, positieve effecten met zich meebrengt. In Nederland zijn er basisscholen met eigen schooltuinen waar ze 'de groene vingers van leerlingen proberen aan te wakkeren'. Op de meeste middelbare scholen wordt echter nauwelijks tot geen aandacht meer besteed aan deze ontwikkeling. Wellicht zou een keuzevak Groene Vingers een eerste stap in de goede richting kunnen zijn om zo het belang van voeding en natuur al vroeg aan te leren.

Foto header: Steindy via Wikimedia Commons

Weet jij wel waar je voedsel vandaan komt? Test het hier!

 

 

Mara Nicolai

Mara is redactiestagiair bij OneWorld. Ze is afgestudeerd in Global Crime,...

Lees meer van deze auteur >

Reacties