Achtergrond

Ghanese boeren smokkelen cacao

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ghana is de twee na grootste cacao-exporteur van de wereld. Vorig seizoen exporteerde het land ongeveer 930.000 ton cacao. 75 procent van de cacaosector bestaat uit kleine boeren en 15 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) komt uit de sector.

Tot voorkort had Ghana een sterke economische groei. Nu worstelt het land met corruptie en de dalende waarde van de Cedi, die al veertig procent gedaald is ten opzicht van de dollar. In de hoofdstad, Accra, zijn hier vorige maand nog demonstraties over geweest.

Deze economische problemen raken vooral de boeren, die de prijzen van onder andere meststof flink hebben zien stijgen over de afgelopen drie jaar. In Ghana wordt alle cacao afgenomen door Cocobod, de Ghanese cacaobond. Ondanks de extra kosten die de boeren maken, betalen zij nog altijd hetzelfde voor een zak cacao. Voor 64 kilo cacaobonen vangt een boer 212 Cedi (52 euro).

Nu worstelt het land met corruptie en de dalende waarde van de Cedi.

"De overheid moet de prijs die ze de boeren betalen voor hun cacao verhogen," zegt Oscar Ofori Larbi, de district bevelhebber in Enchi, een van de meest actieve cacaoproductieplekken in Ghana."Dat zou veel problemen oplossen."

De overheid zegt ernaar te streven om boeren minstens 70 procent van de marktprijs voor cacao te betalen. Boeren in de regio zeggen echter te weinig hulp te krijgen van de overheid. Ze lenen geld om hun business draaiende te houden. 

Om hun waar tegen een betere prijs te kunnen verkopen smokkelen sommige boeren hun cacao naar hun buurland de Ivoorkust, 's werelds grootste cacao-exporteur. Daar worden de bonen namelijk niet voor een vaste prijs opgekocht, maar voor een marktprijs. De Ghanese boeren overtreden hiermee de wet, die gebied dat zij hun bonen alleen aan Cocobod-gelieerde opkopers verkopen. Het is afwachten of de overheid en Cocobod hun prijzen voor cacao gaan herzien.

Meer bij The Guardian.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons