Valse ontvoeringen nieuwste trend in Brazilië

27-02-2007
Door: Mario Osava
Bron: IPS

Toen de stem aan de andere kant van de lijn dreigde dat haar dochter vermoord zou worden, gaf Donha Tereza (*) geen krimp. 'Vermoord ze maar, maar doe het goed, want zo ga je het snelst naar de hel!' antwoordde de 83-jarige Braziliaanse uit São Paulo.

 

De beller had zijn telefoongesprek goed voorbereid. Eerst klonk er een snikkende vrouwenstem: 'Mama, ik ben overvallen.' Donha Tereza wilde weten wie van haar dochters ze aan de lijn had. 'Ik ben het, Inés', antwoordde de vrouw moeilijk verstaanbaar. Daarna kwam de dreigende mannenstem. Maar Inés was toevallig op reis in het buitenland, en dus kon Donha Tereza de ontvoerder met een gerust geweten naar de maan wensen.

 

Het was ook niet de eerste keer dat Donha Tereza een afperser aan de lijn kreeg. Vorig jaar, toen ze nog samen met haar andere dochter in Rio de Janeiro leefde, kreeg ze al een gelijksoortig telefoontje. Ook toen liep ze niet in de val; haar dochter had de stad verlaten om vrienden te bezoeken en het verhaal dat de beller ophing, kon niet kloppen.

 

Telefoonterreur

 

Valse ontvoeringen zijn een echte plaag geworden in de Braziliaanse steden. De militaire politie van São Paulo kreeg de eerste 45 dagen van dit jaar 3.150 klachten binnen over dit soort van telefoonterreur. Waarschijnlijk is het maar het topje van de ijsberg, want nogal wat slachtoffers doen geen aangifte.

 

Veel Brazilianen hebben al van de nieuwe techniek gehoord en ontmaskeren de bellers met enkele gerichte vragen. Vaak zijn de daders niet goed voorbereid en staan ze al gauw met de mond vol tanden.

 

Maar de belboeven vinden toch altijd weer nieuwe slachtoffers. Doodsbenauwd betalen die wat er gevraagd wordt. Meestal gaat het maar om enkele duizenden euro's - de boeven willen de operatie zo snel mogelijk afronden.

 

Hartinfarct

 

Hoeveel onheil de nieuwe vorm van afpersing aanricht, is moeilijk in te schatten. Vorige week stierf een 67-jarige vrouw in São Paulo aan een hartinfarct nadat ze via de telefoon te horen had gekregen dat haar zoon ontvoerd was.

 

De politie raadt mensen aan altijd ongeveer te weten waar hun verwanten zijn en voorzichtig te zijn met het doorgeven van telefoonnummers en andere gegevens die afpersers kunnen gebruiken.

 

Nogal wat telefoonterreur komt uit de overvolle gevangenissen in het land. Boeven hebben zeeën van tijd om met binnengesmokkelde mobieltjes slachtoffers te zoeken. Met de hulp van handlangers die nog op vrije voeten zijn, kan het geld worden geïnd. De ordediensten eisen al jaren scherpere maatregelen om te verhinderen dat gevangenen zaktelefoons in handen krijgen, maar die komen er maar niet. 

 

(*) De naam Donha Tereza is een pseudoniem om wraakacties te vermijden.

Reacties