Vakbonden willen VN-personeel uit Irak terughalen

08-10-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

‘Vorig jaar hebben we 22 collega’s in Bagdad verloren door een aanslag. Dat willen we niet nog eens meemaken,’ schrijven de bonden in de brief. ‘We zijn ons bewust van de politieke druk om de VN in Irak te houden en we begrijpen dat het Irakese volk steun nodig heeft van de internationale gemeenschap. Toch vinden we het niet verantwoord om de levens van onze collega’s in de waagschaal te stellen.’

Bij de aanslag in augustus vorig jaar kwam onder meer de geliefde VN-baas Sergio Vieira de Mello om het leven. De aanslag betekende dat de internationale organisatie niet langer gevrijwaard was van terroristische aanslagen. Na een tweede aanval in oktober besloten de VN daarom om al haar medewerkers terug te halen. Vanwege de verkiezingen in januari zijn die echter druppelsgewijs aan het terugkeren.

Inmiddels zijn er 32 VN-medewerkers in Irak. Kofi Annan heeft een maximum van 35 man afgekondigd. Hij staat echter onder zware internationale druk om dit aantal te vergroten.

‘Niet zeuren, gewoon je werk doen’

De houding van het VN-personeel wordt internationaal bekritiseerd. ‘Niet zeuren. We hebben de VN niet nodig in Denemarken of Canada maar in moeilijke en vaak onveilige gebieden. Dat is haar werk,’ was zo’n beetje de strekking van een ingezonden brief van de oud-ambassadeur van Canada, David Malone in de International Herald Tribune.

Ook in Afghanistan denken de VN er na een reeks van aanslagen over om het personeel terug te trekken.

color=red>

Zie ook eerder artikel: ‘VN evalueren aanwezigheid in Afghanistan’

Verenigde Naties

Reacties