Vader 'groene revolutie' staat helemaal achter transgeen voedsel

28-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

In 1970 won Borlaug de Nobelprijs voor de Vrede omdat zijn onderzoek tot betere oogsten in ontwikkelingslanden leidde. Hij wordt door velen gezien als de grootste redder van mensenlevens ooit.

Dankzij Borlaug zorgde het gebruik van opgewaardeerd zaaigoed (door kruising), nieuwe meststoffen, werktuigen en methodes voor ziektebestrijding in de jaren 50 en 60 voor een groene revolutie.

Het onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper leidde tot een intensievere productie van maïs en graan, waardoor miljoenen mensen konden overleven in India, Pakistan en ook in Afrika en Latijns-Amerika.

Biotechnologie

Op de eerste conferentie over globalisering en landbouw in Costa Rica hekelde hij het ‘ongenuanceerde verzet’ tegen de biotechnologie. ‘De biotechnologie is een voortzetting van de groene revolutie,’ verklaart Borlaug aan IPS op de landbouwconferentie in San Jose, die woensdag werd afgesloten.

De voormalige milieuactivist vindt dat de milieubeweging zijn ideeën vertekent en misleidende informatie verspreidt over de gevolgen van genetische manipulatie. ‘Er bestaat niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat genetisch gemanipuleerd voedsel schadelijk is voor de mens,’ zegt de Amerikaanse wetenschapper.

Borlaug denkt dat voedselveiligheid de komende jaren hoog op de agenda zal komen. ‘Toen ik geboren werd, kende de wereld 1,6 miljard inwoners. Nu zijn we met 6,2 miljard en de wereldbevolking blijft groeien met 85 miljoen per jaar.’

‘De wereld heeft de keuze tussen twee mogelijkheden: of we gaan door met het omhakken van bomen voor extra velden of we verhogen de opbrengst via betere technologieën,’ vervolgt hij.

Milieubeweging

De milieubeweging heeft veel kritiek op de productiemethodes die de groene revolutie introduceerde. Greenpeace International, dat de wereldwijde campagne tegen transgeen voedsel aanvoert, gelooft dat de nieuwe groene revolutie gebaseerd zal zijn op een biologische landbouw.

Met organische productiemethodes zouden zes miljard mensen gevoed kunnen worden zonder dat het milieu daaraan kapot gaat.

Borlaug verwerpt dat uitgangspunt. Hij gelooft dat transgeen voedsel de beste methode is om de honger te bestrijden. Genetisch gemanipuleerde gewassen zijn zelfs gezonder voor de mens omdat er minder chemische stoffen worden gebruikt bij de productie ervan, vertelt de voormalige Nobelprijswinnaar. p> Per jaar sterven er 35.000 mensen de hongerdood. Volgens Greenpeace-cijfers lijden 1,5 miljard mensen aan ernstige vormen van ondervoeding.

Reacties