In de dorpen en het platteland van Noord-Ghana bouwen mensen hun huizen van leem en riet. De verschillende hutjes worden rondom een binnenplaats verbonden met lemen muurtjes. In die muurtjes zitten wasplaatsen en dierenverblijven. Dit is een zeer mooie en bijzondere vorm van lokale architectuur. Helaas verdwijnt deze vorm van architectuur doordat mensen met meer geld overgaan op ‘moderne’ manieren van bouwen. Er verschijnen dan huisjes zoals overal op de wereld: rechthoekige gebouwtjes van betonblokken met daken van golfplaat.

 

Een groep mensen in Karimenga, een dorp in Noord-Ghana, vindt het zonde dat de traditionele manier van bouwen aan het verdwijnen is. Er is een guesthouse gebouwd helemaal in de traditionele stijl om ook buitenlandse bezoekers de kans te geven hier een of meer nachten te verblijven. Men is echter wel op zoek naar manieren om deze bouwstijl technisch te kunnen aanpassen, zodat de gebouwen minder kwetsbaar zijn voor regen en storm. Daarnaast wordt het steeds lastiger het riet te verkrijgen voor op de daken omdat ‘wild land’ steeds schaarser wordt door bevolkingsgroei.
Grijp deze uitdaging aan en onderzoek welke aanpassingen mogelijk zijn om de structuren te versterken en alternatieven te verzinnen voor schaarse bouwmaterialen, met als doel de traditionele stijl zoveel mogelijk te behouden.
Ibrahim, onze partner in Karimenga, die ook het Greenhouse-guesthouse heeft gebouwd en gecoördineerd, experimenteert zelf al met nieuwe vormen van architectuur.

Greenhouse Karimenga is gebouwd in de traditionele leembouwstijl. Er is altijd onderhoud nodig en er wordt regelmatig bijgebouwd. Je kunt aan onderhoud en ontwikkeling een bijdrage leveren als je handig bent en affiniteit hebt met bouwen.

NB: er zijn veel meer opdrachten voor Greenhouse Karimenga en deze kunnen alle goed met elkaar gecombineerd worden. Zo kun je met meer opdrachten tegelijkertijd bezig zijn.

Zie voor meer informatie de opdrachtenbank op de website van Ontmoet Afrika: www.ontmoetafrika.nl. En/of schrijf een email naar info@ontmoetafrika.nl

OA-drumles-kopie.jpg
Ontmoet-Afrika2

Ontmoet Afrika

Duurzaam vrijwilligerswerk en stage bij de lokale bevolking in Afrika Heeft Afrika je altijd al getrokken en wil je daar echt zij-aan-zij …
Profielpagina

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief