Dokters van de Wereld is de Nederlandse tak van de internationale medische organisatie Médecins du Monde, die in binnen- en buitenland opkomt voor het universele recht op gezondheid, waaronder het recht op en toegang tot gezondheidszorg, voor mensen die hiervan uitgesloten worden. Bij onze organisatie werkt een team van ruim 225 – 250 vrijwilligers en 27 – 30 betaalde krachten.

Zorgcafé
Voor nieuwkomers (asielzoekers, statushouders en ongedocumenteerde migranten) heeft Dokters van de Wereld in 2017 het Zorgcafé geïntroduceerd. Het Zorgcafé is een toegankelijke plek waar nieuwkomers terecht kunnen bij psychosociale ondersteuners (PSO’ers); artsen, verpleegkundigen en psychologen die intensief samenwerken met cultuurcoaches Farsi, Arabisch en Tigrinya. Allen werken op vrijwillige basis. Elke nieuwkomer kan er binnenlopen met hun vragen en gezondheidsproblemen om uitleg en advies te krijgen over ons gezondheidszorgsysteem. Ook kunnen ze worden begeleid in contacten met reguliere zorgverleners en wordt de drempel tot het krijgen van hulp lager. Het is een eerste stap naar passende zorg.

Voor het maken van contact met de doelgroep en het voeren van gesprekken zijn we dan ook op zoek naar:

Psychosociaal Ondersteuners Zorgcafé Amsterdam
4 uur per week

Dit zijn je werkzaamheden:

 • Geven van individuele voorlichting aan (ongedocumenteerde) vluchtelingen over de Nederlandse (geestelijke) gezondheidszorg in samenwerking met cultuurcoaches.
 • Bieden van eenvoudige psycho-educatie om spanning te kunnen hanteren.
 • Signaleren van ernstige psychische problematiek.
 • Doorverwijzen en bemiddelen in toeleiding naar GGZ.
 • Monitoren van cliënt gedurende de wachttijd tot start behandeling in samenwerking met huisarts en/of POH GGZ.

Wij vragen van alle vrijwilligers:

 • Bieden van een luisterend oor voor vragen en verhalen van nieuwkomers.
 • Identificeren en formuleren van een (mogelijke) hulpvraag achter het verhaal.
 • Samenwerking met cultuurcoaches.
 • Registreren van anonieme gegevens over hulpvragen en acties.
 • Deelname aan 6-wekelijks teamoverleg, casuïstiekbespreking en intercollegiaal PSO-GGZ overleg.

Je profiel
Je vindt het een uitdaging om met jouw (para)medische achtergrond en ervaringen in de zorg een beduidende en zelfstandige rol te spelen in het Zorgcafé van Dokters van de Wereld. Je hebt affiniteit met nieuwkomers (ongedocumenteerden, asielzoekers en statushouders) en de intentie om zelfredzaamheid van de nieuwkomer te versterken. Je voldoet aan onderstaande criteria:

 • Afgeronde opleiding en ervaring als sociaal-medisch professional, psycholoog, maatschappelijk werker of SPV-er.
 • Ervaring met psychosociale gespreksvoering met nieuwkomers is een pré.
 • Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift en spreekt één andere taal zoals bijvoorbeeld Arabisch, Farsi, Tigrinya, Frans of Engels.
 • Structureel inzetbaar voor bij voorkeur één middag per week op woensdag, donderdag of vrijdag gedurende minimaal 6 maanden.
 • Woonachtig in de regio Amsterdam.

Het Zorgcafé wordt uitgevoerd op verschillende locaties in Amsterdam waar je ingezet kunt worden:
– Ontmoetingscentrum BOOST, Danie Theronstraat 2: op woensdag, donderdag-en vrijdagmiddag van 12.30 tot 16.30 geopend.
– AZC Amsterdam West, Willinklaan 3:  op woensdag van 11.00 tot 14.30 uur geopend.
– AZC Amsterdam Zuid Oost. A&O Hostel, Hogehilweg 22, : op woensdag 12.00 tot 15.00 uur
– Ontmoetingscentrum Warm Welkom, Modestraat Amsterdam Noord: dinsdag van 12.30 tot 16.30 geopend.

Je werkt volgens een rooster, bij voorkeur op een vaste dag, en wordt hierin begeleid door de teamleider van het Zorgcafé.

Waarom hebben wij vrijwilligers nodig?
Dokters van de Wereld is een not-for-profit organisatie en is afhankelijk van de inspanning van vrijwilligers om haar activiteiten uit te voeren. Vrijwilligers zijn een onmisbare spil voor onze organisatie. Dankzij hun inzet kan Dokters van de Wereld hulp verlenen aan kwetsbare mensen in Nederland.

Wij bieden:
Een uitdagende vrijwilligersbaan waarbij je een bijdrage kunt leveren aan de maatschappij. Je wordt verwelkomd en begeleid door een professioneel en collegiaal team binnen een informele organisatie. Je reiskosten worden vergoed. We organiseren jaarlijks training en workshops, een personeelsuitje en andere sociale events, zodat je in contact blijft met je collega’s.

Informatie & sollicitatie
Ben je geïnteresseerd in deze functie, stuur dan je CV en motivatiebrief via onze website doktersvandewereld.org/vacatures. Voor meer informatie over de inhoud van deze vrijwilligersfunctie kun je contact opnemen met Tirza Dantuma, 020-7653822.

doktersvdwereld-fb

Dokters van de Wereld

Dokters van de Wereld is de Nederlandse tak van de internationale medische organisatie Médecins du Monde, die in binnen- en buitenland …
Profielpagina

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief