Heb je affiniteit met de creatieve sector en ken je je design klassiekers? Ben je onderzoekend van aard en gek op architectuur en ontwerp? Wil je verschil maken en je inzetten voor een eerlijke en rechtvaardige wereld? Solliciteer dan snel en word onze nieuwe senior programmaredacteur Designing Cities for All bij Pakhuis de Zwijger voor de periode december 2021 t/m december 2022.

“For nearly every injustice in the world, there is an architecture built to sustain and perpetuate it.”

– Bryan C. Lee (architect, design justice advocate and founder Colloqate) in the livecast Designing Cities for All #10 – Inclusion by Design: Spaces.

Pakhuis de Zwijger zet met ondersteuning van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in op het omvangrijke twee jaar durende onderzoeks- en activiteitenprogramma Designing Cities For All, over de rol van ontwerpers in het vormgeven en maken van steden van, voor en door iedereen. Cities of Belonging noemen we ze, waarin iedereen zich thuis kan en mag voelen. Niet alleen in ruimtelijke zin, maar ook met betrekking tot het digitale domein en de inrichting van onze (publieke) systemen, services en producten. Samen met in totaal zes Fellows die we uitnodigen voor ons Fellowship-programma duiken we daarom in de materie van het (her)ontwerpen van inclusieve steden, met het doel er voor te zorgen dat iedereen – ook toekomstige generaties – ongeacht capaciteiten, etniciteit, geslacht, leeftijd en culturele achtergrond met gelijke kansen kan deelnemen aan sociale, economische, culturele en vrijetijdsactiviteiten in steden. Een stad waarin iedereen zich welkom voelt.

Wat ga je doen?

Als senior programmaredacteur ben je onderdeel van het team Creatieve Stad en werk je samen met FolkertKimberly en Jonathan aan programma’s en publicaties. Concreet betekent dit dat je research doet naar ontwerpers, onderzoeken, artikelen, publicaties, podcasts, blogs, en innovatieve invalshoeken. ‘Inclusion happens bij design, or not at all’.Jij bent degene die inhoudelijke focus aanbrengt in de programmalijn en vertaalt deze naar activiteiten (zoals programma’s, workshops, en exposities) en publicaties (zoals artikelen, essays, en podcasts). Daarnaast ben je ook mede-verantwoordelijk voor de productie van de programma’s en activiteiten. Het is belangrijk dat je bovenop de actualiteiten zit en goed contact onderhoud met verschillende stakeholders binnen de wereld van ontwerp en design onderwijs om relevante programma’s te kunnen produceren en communities of practice te kunnen bouwen.

Wat breng je mee?

Je komt te werken in het hart van een culturele en maatschappelijke organisatie waar het tempo hoog ligt. Het is daarom van belang dat je bevlogen bent binnen jouw expertise, weet hoe de hazen lopen in de Creatieve Sector, en een goed gevoel hebt voor bestuurlijke sensitiviteit. Je bent creatief, leergierig, en ambitieus om binnen een onze organisatie mooie en goede programma’s neer te zetten over Inclusive en Social Design.

Jouw profiel:

 • Je bent intercultureel sensitief en hebt het vermogen je te verdiepen in de achtergrond, het perspectief en de context van een ander.
 • Je hebt kennis van inclusief ontwerp, social design en/of design justice, en inhoudelijke werkervaring.
 • Je hebt affiniteit met en aantoonbare kennis over de Creatieve Industrie thema’s als design, architectuur, fotografie, technologie, etc.
 • Je hebt een breed netwerk binnen de wereld van design.
 • Je herkent je in de volgende eigenschappen: nieuwsgierig, maatschappelijk gedreven, conceptueel sterk, analytisch, resultaatgericht, ondernemend, communicatief sterk en gericht op samenwerken.
 • Je beheerst de Engelse taal zowel mondeling als schriftelijk en hebt een vlotte pen.
 • Minimaal twee jaar relevante werkervaring in een soortgelijke functie
 • Je kennis is breed en je ziet kansen voor Pakhuis de Zwijger om nieuwe stappen te zetten in de programmering van Designing Cities for All.
 • Je woont bij voorkeur in de omgeving van Amsterdam en weet wat er speelt in de stad.
 • Je bent 24-32 uur per week inzetbaar en gemiddeld één avond in de week beschikbaar voor de realisatie van de programma’s.

Wij bieden jou:

 • Een uitdagende, parttime functie in dienstverband of op freelance basis op een van de mooiste plekken aan het IJ in Amsterdam.
 • Een marktconform salaris en een pensioenregeling dan wel een freelance overeenkomst.
 • Een werkplek in een professionele en gedreven organisatie met betrokken collega’s in een informele werksfeer.
 • Prachtige programma’s waar je elke avond van kan genieten.
 • Onderdeel te zijn van een belangrijk en impactvol platform voor de stad Amsterdam en breder

Pakhuis de Zwijger is een non-profit cultureel maatschappelijke organisatie. De salariëring is afhankelijk van kennis en ervaring. Daarbij zoeken wij actief naar nieuwe gezichten, geluiden, uiteenlopende ervaringen en expertise.

Geïnteresseerd? Solliciteer vóór zaterdag 23 oktober. De eerste sollicitatiegesprekken vinden plaats op maandag 25 en dinsdag 26 oktober. Voor vragen over deze vacature kun je contact opnemen met Hester Tiggeloven per mail: directie@dezwijger.nl of telefonisch 020 624 63 80.

PdZ-logo-socials

Pakhuis de Zwijger

Profielpagina

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief