Mensen hebben de vrijheid om eigen keuzes te maken op het gebied van seksualiteit en reproductieve gezondheid, met respect voor de rechten van anderen, binnen een ondersteunende samenleving. Rutgers verbindt onderzoek, praktijk en lobby. Ons werk kenmerkt zich door een inclusieve en activistische benadering van seksuele vorming, verbeterde toegang tot anticonceptie en veilige abortus en de preventie van seksueel geweld. Hierbij ligt onze focus op mensen tot 30 jaar.

Rutgers is actief in 18 landen. Onze organisatie wordt gevormd door 120 gepassioneerde professionals in Nederland en Indonesië. De waarden openheid, gelijkwaardigheid en duurzaamheid zijn leidend in al onze activiteiten.

Ben je een derde of vierdejaars masterstudente geneeskunde, biomedische wetenschappen, sociale psychologie of gezondheidswetenschappen en op zoek naar een uitdagend, veelzijdig (afstudeer)onderzoek?

Voor het programma anticonceptie & abortus zoeken wij een:

ONDERZOEKSSTAGIAIR

(Vacaturenummer 2020-07, +/- 24 uur gedurende 6 tot 8 maanden)

Binnen het programma anticonceptie & abortus, dragen we zorg voor verbetering van toegang tot anticonceptie(zorg) en preventie onbedoelde zwangerschap. In het bijzonder voor risico- en kwetsbare groepen.

Ervaringen van jong volwassen vrouwen met anticonceptiezorg in de huisartsenpraktijk

Als vrouwen seksueel actief worden, niet zwanger willen raken en anticonceptie willen gebruiken, moeten zij voor een consult naar de huisarts. Uit onderzoek komt naar voren dat 82% van de vrouwen onder de 25 jaar met de huisarts sprak over anticonceptie, 49% kreeg informatie over meerdere anticonceptiemethoden (De Graaf, 2017 Seks onder je 25e). We weten nog onvoldoende hoe vrouwen het anticonceptie consult ervaren en wat voor hen een kwalitatief goede anticonceptiezorg inhoudt. De uitkomsten willen we gebruiken voor een kwaliteitsverbetering van anticonceptiezorg bij de huisarts. In het bijzonder vragen we hierbij aandacht voor vrouwen met een lage opleidingsachtergrond en migrantengroepen.

Vraagstelling:

Hoe ervaren vrouwen het (eerste) anticonceptieconsult bij de huisarts, wat verstaan zij onder goede anticonceptiezorg en wat is hierin desgewenst verbeterbaar?

 • Op welk moment en met welke vraag/verwachting gingen deze vrouwen naar de huisarts?
 • Welke positieve en minder positieve ervaringen hebben zij met het anticonceptieconsult bij de huisarts?
 • Welke omgevingsfactoren of hulpbronnen spelen een rol bij het keuzeproces?
 • Wat hebben ze eventueel aan informatie of ondersteuning gemist en/of is hierin verbeterbaar?
 • Wat verstaan jonge vrouwen onder goede anticonceptiezorg?
 • Wat verwachten ze hierin van de huisarts?
 • Aan welke criteria zou een goed anticonceptie consult en goede anticonceptiezorg volgens hen moeten voldoen?

Profiel:

Wij zoeken een enthousiaste stagiair die warmloopt voor de doelstellingen van Rutgers en die voldoet aan de volgende criteria:

 • Je hebt kennis van en interesse in het doen van participatief en wetenschappelijk onderzoek;
 • Je hebt enige ervaring met kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden;
 • Je hebt affiniteit met seksuele reproductieve gezondheid, anticonceptie en toegang tot risico- of kwetsbare groepen;
 • Je hebt een heldere schrijfstijl en een goede beheersing van het Nederlands;
 • Je kunt zelfstandig en systematisch werken;
 • Je bent zorgvuldig en kunt goed plannen en organiseren.

Vanwege ons diversiteitsbeleid geven we de voorkeur aan studenten met een niet-westerse achtergrond.

Wat biedt Rutgers?

Wij bieden een uitdagende stage van 6 tot 8 maanden in een inspirerende flexibele werkomgeving met gemotiveerde en gekwalificeerde collega’s. Je krijgt een vaste begeleider en deskundige ondersteuning bij de uitvoering van het onderzoek. Je krijgt een stagevergoeding volgens de CAO-GGZ.

Informatie en sollicitatie:

Neem voor meer informatie over het onderzoek contact op met Ineke van der Vlugt, Programmamanager Anticonceptie & Abortus, bereikbaar via vacatures@rutgers.nl onder vermelding van het vacaturenummer. Onze websites www.rutgers.nl en www.rutgers.international geven een goed beeld van het werk van Rutgers.

Reacties dienen uiterlijk 1 juni 2020 binnen te zijn bij ons. Reageren op deze vacature kan uitsluitend via de link in de betreffende vacature op www.rutgers.nl/vacatures onder vermelding van het vacaturenummer. Afhankelijk van de huidige richtlijnen rondom corona zullen de sollicitatiegesprekken online of face-2-face plaatsvinden in de maand juni. We streven naar een start in september 2020.

Jouw persoonlijke gegevens zullen zes maanden na afloop van de sollicitatieprocedure vernietigd worden.

Deze vacature is gelijktijdig in- en extern gepubliceerd.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie stellen wij niet op prijs.

Rutgers_logo_300-px-vierkant

Rutgers

Waar wij voor staan Seksualiteit en relaties maken onderdeel uit van ieders leven. Een goede seksuele gezondheid heeft een positief effect …
Profielpagina

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief