Rutgers strijdt voor seksuele gezondheid en seksuele rechten van iedereen. Waar ook ter wereld. Onder seksuele gezondheid wordt niet alleen de afwezigheid van soa’s, ongewenste zwangerschappen of seksuele problemen verstaan. Het gaat ook over prettige, gewenste en gelijkwaardige seksuele contacten. Vrij van dwang, discriminatie of geweld. Rutgers verbindt onderzoek, praktijk en lobby. Ons
werk kenmerkt zich door een inclusieve en activistische benadering van seksuele vorming, verbeterde toegang tot anticonceptie en veilige abortus en de preventie van seksueel geweld. Hierbij ligt onze focus op mensen tot 30 jaar.

Rutgers is nationaal en internationaal actief in 18 landen. Onze organisatie wordt gevormd door 120
gepassioneerde professionals in Nederland en Indonesië.

Vanaf 1 januari 2021 zijn Rutgers en Dance4Life een volledige fusie aangegaan met behoud van de eigen merken. Rutgers en Dance4Life werken al jaren samen om de seksuele gezondheid en rechten van jongeren wereldwijd te verbeteren. De verschillende krachten in beide organisaties bieden kansen om onder de vlag van Rutgers nog meer impact te maken.

Voor de afdeling Advocacy zoeken wij een enthousiaste Onderzoeksstagiair Perspectieven op Seksuele Gezondheid en Rechten.

Onderzoeksstagiair Advocacy
(M/V/X, 24 – 32 uur, vacaturenummer 2021-40)

Inhoud

Rutgers werkt aan een hoop thema’s rondom seksualiteit en rechten, zoals seksuele voorlichting, abortus, seksuele oriëntatie en seksuele en genderidentiteit. Dit is voor ons belangrijk, omdat bijvoorbeeld seksuele vorming wetenschappelijk bewezen leidt tot gezonde en gelukkigere jongeren, en helpt om onbedoelde zwangerschappen, soa’s en seksuele grensoverschrijding te voorkomen. Wij zijn ervan overtuigd dat adequate informatie over die thema’s, en vrije toegang tot zorg en ondersteuning, iedereens leven een stukje beter en vrijer maken. Er bestaat echter ook verdeeldheid op de thema’s waaraan Rutgers werkt, zowel in Nederland als daarbuiten. Hoewel de overgrote meerderheid in Nederland bijvoorbeeld achter het geven van seksuele vorming op scholen staat, blijft het nodig om mensen, partijen en groepen te bereiken die (nog) niet uitgesproken voor of tegen seksuele vorming zijn. Maar ook over andere thema’s rondom seksuele en reproductieve gezondheid en rechten is niet iedereen het eens. Om deze mensen te bereiken met onze communicatie en lobbyboodschappen wil Rutgers een overzicht maken van de verschillende meningen, denkrichtingen en trends die spelen onder jongeren, politici, raadsleden en andere invloedrijke actoren binnen besluitvorming als het gaat om deze thema’s.

Als stagiair onderzoek je de verschillende standpunten die (politieke) partijen en belangengroepen aannemen waar het gaat om seksuele vorming, abortus, seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Dit doe je door te kijken naar huidig beleid op deze thema’s en door het bestuderen van partijprogramma’s en stemgeschiedenis en het taalgebruik binnen deze documenten. Daarnaast ga je gesprekken aan met verschillende Rutgerscollega’s over de weerstand die zij nationaal en internationaal ervaren in netwerken en politieke processen. Je voert gesprekken met andere maatschappelijke organisaties om te kijken hoe zij omgaan met deze diverse belangen in Nederland, en onderzoekt hoe we samen kunnen optrekken. We zijn op zoek naar iemand die zich verdiept in de Nederlandse context, maar zien ook mogelijkheden om later in de stage op te trekken met de afdeling Internationaal. Als eindproduct verwachten we een overzicht van de verschillende standpunten in Nederland die partijen, individuen en groepen hebben rondom onze thema’s, en een advies aan Rutgers hoe we meer verbinding aan kunnen gaan met minder uitgesproken jongeren en politici.

Deze stage is vooral geschikt voor studenten in de laatste fase van hun studie (einde bachelor of master) en kan gecombineerd worden met een scriptie-onderzoek. Suggesties voor afstudeerrichtingen zijn sociologie, politicologie of internationale betrekkingen, journalistiek, bestuurskunde, gender studies, en geschiedenis.

Taken
De taken die jij gaat uitvoeren zijn:
• Onderzoeken van verschillende standpunten van de politieke partijen en belangengroepen, en expliciet
een analyse van hun taalgebruik met betrekking tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten;
• Informatie ophalen bij Rutgers-collega’s over (inter)nationale denkstromen en weerstand;
• Gesprekken voeren met gelijkgestemde maatschappelijke organisaties over omgaan met verschillende
standpunten;
• Schrijven van een adviesrapport met een overzicht van de verschillende standpunten in Nederland en
hoe Rutgers meer verbinding aan kan gaan met minder uitgesproken jongeren en politici;
• Waar nodig ondersteuning bij andere taken binnen de Advocacy-afdeling.

Functie-eisen
De functie vereist HBO- of WO- werk- en denkniveau.

Daarbij:
• Heb jij gevoel voor politiek en het maatschappelijk middenveld in Nederland;
• Neem je initiatief en kan je goed zelfstandig werken;
• Voel jij je goed bij Rutgers: expertisecentrum seksualiteit, inventief en met een positieve inslag;
• Vind jij het bevorderen van seksuele gezondheid net zo belangrijk als wij;
• Beschik jij over uitstekende communicatieve vaardigheden, mondeling en schriftelijk in het Nederlands.

Wat biedt Rutgers?
De indicatie voor de duur van de stageperiode is 1 december tot 1 april voor 4 dagen per week (in overleg 3
dagen mogelijk). Een andere start- en einddatum is bespreekbaar als dit beter aansluit bij bijvoorbeeld de
tijdlijn van je scriptie. Voor de stagevergoeding is de cao GGZ van toepassing. De stagevergoeding bedraagt
€ 350,- bruto per maand (bij fulltime stage).

Ons kantoor in Utrecht is weer open en in overleg kun je ook bij Dance4Life in Amsterdam terecht. Vanuit
Rutgers krijg je tijdens je stage een laptop in bruikleen.

Informatie en sollicitatie
We willen een meer inclusieve en diverse organisatie creëren die individuele verschillen in het personeelsbestand waardeert en ervoor zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt. Voel je je hiertoe aangetrokken? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren.

Reacties dienen uiterlijk 09 januari 2022 binnen te zijn. Reageren op deze vacature kan uitsluitend via het
online sollicitatieformulier in de betreffende vacature op www.rutgers.nl/vacatures.

Neem voor meer informatie over de functie contact op met Lisa de Pagter, Senior Beleidsadviseur,
bereikbaar via vacatures@rutgers.nl onder vermelding van het vacaturenummer. Onze websites
www.rutgers.nl / www.rutgers.international geven een goed beeld over Rutgers.

Rutgers-logo_black

Rutgers

Waar wij voor staan Seksualiteit en relaties maken onderdeel uit van ieders leven. Een goede seksuele gezondheid heeft een positief effect …
Profielpagina

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief