Heb jij affiniteit met jongeren, onderwijs en (kwalitatief) onderzoek? Wil jij je inzetten voor de belangenbehartiging van mbo-studenten? En wil je kwalitatief onderzoek doen naar medezeggenschap op mbo-scholen? Dan zoeken wij jou!

Voor een tijdelijk project (2 jaar), zoekt Stichting Combo een:

ONDERZOEKER/PROJECTMEDEWERKER MEDEZEGGENSCHAP JOB (32 u/wk)

Stichting COMBO ondersteunt de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). De jongerenbesturen bepalen de inhoudelijke koers. Werken bij Stichting Combo is dus ook werken ‘in’ een jongerenvereniging.

JOB is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Dit doen we onder andere door studenten en studentenraden te informeren over hun rechten, mbo’ers te vertegenwoordigen richting media en politiek en door verschillende activiteiten te organiseren. We zijn een vereniging van, voor en door mbo-studenten. JOB wordt bestuurd door vijf mbo-studenten. Dit bestuur wordt ondersteund door een team van medewerkers.

Over het project

Als onderzoeker/projectmedewerker draag je verantwoordelijkheid voor het project “Inclusieve medezeggenschap in het mbo”. Het hoofddoel van dit project is: Zorgen voor een betere afspiegeling van de mbo-studentenpopulatie in zowel de informele als formele medezeggenschap bij JOB en bij mbo-scholen. Ondervertegenwoordigde studentengroepen worden hierbij actief betrokken.

Binnen studentenraden moet er een representatieve vertegenwoordiging zijn van de mbo-studenten op school. In de praktijk blijkt er echter regelmatig een oververtegenwoordiging van niveau 4-studenten en BOL-studenten, naast een ondervertegenwoordiging van entree-studenten en studenten met een migratieachtergrond. Ook binnen JOB hebben we moeite om een representatieve afspiegeling van onze achterban te realiseren in het bestuur en actieve leden. Vanuit het idee dat een representatieve afspiegeling ook leidt tot betere en meer gedragen medezeggenschap, is het nodig om groepen die nu minder vertegenwoordigd zijn, beter te betrekken. Hoewel het goed zou zijn als er in de formele structuren (bijv. de Centrale Studentenraad en het bestuur van JOB) een grotere diversiteit aan achtergronden zou bestaan, zou het ook al een mooie stap voorwaarts zijn als de genoemde groepen beter vertegenwoordigd worden in de informele(re) medezeggenschapsvormen.

Om het projectdoel te realiseren ga je ten eerste onderzoek doen: spreken de activiteiten, participatievormen en communicatie-uitingen aan bij de doelgroepen die we proberen te bereiken? Welke participatievormen en ondersteuning kunnen de diversiteit van een studentenraad vergroten? Ten tweede ga je praktijkexperimenten uitvoeren: de inzichten die zijn opgedaan in het onderzoek ga je toepassen in de praktijk van JOB en studentenraden op scholen. De inzichten die je hieruit ophaalt deel je met JOB en de scholen. Daarnaast ga je aan de slag met de al bestaande inzichten van JOB, door deze kennis en ervaring breder te delen met studentenraden en schoolbesturen. Je geeft hiervoor trainingen en ontwikkelt bijvoorbeeld tools of adviezen die scholen en JOB verder kunnen helpen richting inclusievere medezeggenschap. Tot slot bedenk je een manier om de voortgang en effecten van het project inzichtelijk te maken (monitoring en evaluatie). Dit alles met het uiteindelijke doel om een betere student-vertegenwoordiging te realiseren.
Kortom, het project is van a tot z in jouw handen.

Jouw profiel

• Afgeronde WO opleiding in de sociale wetenschappen of ander relevant veld;
• Affiniteit met jongeren en een aansprekende gesprekspartner voor jongeren;
• Kennis van en affiniteit met mbo-onderwijs, medezeggenschap en participatie;
• Minimaal 2 jaar ervaring met het zelfstandig uitvoeren van kwalitatief, participatief (actie)onderzoek;
• Flexibele, zelfstandige instelling; vindt het leuk om het voortouw te nemen;
• Hands-on mentaliteit: je blijft niet hangen in de theorie maar schakelt snel naar de praktijk en stapt makkelijk mensen af;
• Goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden;
• Ervaring met het betrekken van jongeren in onderzoek/projecten is een pre;
• Ervaring met het organiseren en geven van trainingen is een pre;

Stichting COMBO wil een diverse organisatie zijn, dus je bent welkom ongeacht waar je geboren bent, waar je in gelooft en van wie je houdt: wij zijn nieuwsgierig naar jouw talent en hoe jij kan bijdragen aan onze organisatie.

Arbeidsvoorwaarden

Als projectmedewerker werk je zelfstandig in een klein, bevlogen team van ongeveer veertien medewerkers. Er is binnen onze organisatie veel ruimte om te leren en zelf invulling te geven aan je werk.
De aanstelling is voor 32 uur per week. Salaris: €2336,- bruto p/m. excl. vakantiegeld (8%) en eindejaarsuitkering (5.6%). Het betreft een projectcontract voor 2 jaar. Ons kantoor is gehuisvest in hartje Utrecht, op een steenworp afstand van het Centraal Station. Stichting COMBO is niet aangesloten een pensioenfonds.

Solliciteren

Heb je interesse? Stuur een sollicitatiebrief met CV (word of pdf) gericht aan Carlijn Wentink uiterlijk 27 september 2020 naar secretariaat@stg-combo.nl, onder vermelding van “Sollicitatie Projectmedewerker Medezeggenschap JOB”. De brief en het CV graag als bijlage toevoegen aan je e-mail en in de bestandsnamen graag voor- en achternaam vermelden.

De eerste gesprekken staan vooralsnog gepland in de week van 12 oktober.

Voor meer informatie kijk op www.jobmbo.nl of www.stg-combo.nl. Voor vragen over de vacature kun je van maandag t/m donderdag tijdens kantooruren bellen naar 030 79 00 905 (Carlijn Wentink).

combo

COMBO stichting

Profielpagina

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief