Oxfam Novib is onderdeel van een internationale confederatie die in meer dan 90 landen werkt aan wereld zonder armoede. We werken aan structurele oplossingen, waardoor mensen hun eigen toekomst kunnen opbouwen. We pakken zaken aan als landrechten, fiscaal beleid, klimaatverandering en discriminatie van vrouwen. Bedrijven en overheden dagen we uit om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ook in Nederland.

 

Binnen onze afdeling ‘FAIR financial systems and investments’ is een vacature ontstaan voor een Medior/Senior Beleidsadviseur Eerlijke Belastingen.

 

Algemene Informatie

Deadline voor aanmelding: 17 October 2021 (midnight, CET)
Unit: FAIR Financial Systems and Investments
Afdeling: Programs
Standplaats: Den Haag, Nederland
Functiegraad: 709/710
Werkuren: 32 per week

 

Taakoverzicht

Als Beleidsadviseur Eerlijke Belastingen draag je primair bij aan het tegengaan van extreme ongelijkheid in het Zuiden door het bepleiten van aanpassing van belastingregels. Je analyseert Nederlandse en internationale belastingregels en beoordeelt de impact van die regels op ontwikkelingslanden. Daarbij ligt in eerste instantie de aandacht op de winstbelasting, met daarnaast aandacht voor vergroening van het belastingstelsel en het tegengaan van extreme ongelijkheid door bijvoorbeeld aanpassingen in de vermogensbelasting. Naast het ontwikkelen van beïnvloedingsstrategieën met betrekking tot het Nederlandse en internationale belastingbeleid van zowel overheden als bedrijven, speel je een rol in het faciliteren van (onderlinge) capaciteitsontwikkeling op het gebied van eerlijk belastingbeleid in het Zuiden. De ideale kandidaat heeft zowel beïnvloedings- als onderzoekservaring op het gebied van (vennootschaps)belasting, en in het bijzonder op de manier waarop het internationale belastingbeleid de belastingheffing in ontwikkelingslanden beïnvloedt. Er wordt van je verwacht dat je een strategische rol speelt bij het ondersteunen van de verbindingen tussen landelijke en wereldwijde campagnes, en ons helpt om verandering op meerdere niveaus te bewerkstelligen.

 

Verantwoordelijkheden

 • Ondersteuning van de ontwikkeling en uitvoering van de Oxfam Novib programma’s op het gebied van belasting en ongelijkheid;
 • Woordvoering namens Oxfam Novib in Nederland op fiscaal gebied;
 • Opstellen van onderzoeks- en/of beleidsnota’s over belasting en ongelijkheid;
 • Onderhouden en uitbouwen van relevante netwerken en bijdragen aan (social) media strategieën;
 • Op verzoek bijdragen aan lange termijn strategieën en plannen voor capaciteitsopbouw, inclusief het faciliteren van training;
 • Ondersteuning van de koppeling van campagnes op nationaal niveau aan activiteiten en teams op regionaal en mondiaal niveau;
 • Zorg voor coördinatie voor het werk met de landen en regio’s waar we werken.

 

Ervaring, kennis en vaardigheden:

 • Master’s degree in economie, internationale politiek, fiscaal recht, fiscale economie of een aanverwant gebied;
 • Ervaring in fiscaal beleid, ontwikkelingsbeleid of belangenbehartiging met een genderperspectief;
 • Sterke analytische vaardigheden;
 • Interesse in en begrip van Nederlandse politieke processen;
 • Pro-actieve netwerker met overtuigingskracht;
 • Resultaatgerichte instelling;
 • Ervaring met werken in het Zuiden of beleidsbeïnvloeding bij ontwikkelingsvraagstukken is een pre;
 • Coöperatieve en flexibele teamspeler;
 • Sterke schrijfvaardigheid en in staat om complexe vraagstukken op een toegankelijke manier uit te leggen aan diverse doelgroepen;
 • Vloeiend in het Nederlands en Engels is vereist.

 

Wat we aanbieden

Voor een eerste aanstelling biedt Oxfam Novib een contract van maximaal één jaar (inclusief een proeftijd van één maand) met mogelijkheid tot verlenging. De functie is gevestigd in Den Haag, Nederland. Oxfam zet zich in om een ​​eerlijk beloningspakket te bieden, een concurrerend, eerlijk en uitgebreid loon- en voordelenpakket dat gerechtvaardigd is voor onze donateurs. Deze functie is ingedeeld in schaal 9 of 10, afhankelijk van ervaring. Het brutosalaris ligt tussen de € 2.911,- en € 4.994,- op basis van 36 uur per week. Voordelen omvatten doorgaans jaarlijkse loonsverhogingen, prestatiegerelateerde salarisverhogingen, vakantietoeslag, bijdragen in de kosten van woon-werkverkeer, vakantiedagen, ouderschaps-, zorg- en buitengewoon verlof, een eigen fietsregeling, pensioenregeling, enz.

 

Klik hier om te solliciteren

 

Meer over onze afdeling

De Beleidsadviseur Eerlijke Belastingen maakt deel uit van de unit FAIR Financial Systems and Investments. In totaal werken er 16 personen in deze unit. De unit is verantwoordelijk voor ons werk om regeringen en de (internationale) financiële sector te beïnvloeden om de trend van groeiende ongelijkheden te keren, voor fundamentele veranderingen in het beleid en de praktijken van de publieke en private sector, zodat rijkdom, winst en welzijn gelijker en transparanter worden verdeeld .

De unit implementeert verschillende projecten gericht op capaciteitsversterking en beleidsbeïnvloeding, onder meer op het gebied van eerlijke belastingen en overheidsuitgaven in ontwikkelingslanden. De unit werkt nauw samen met Oxfam-landenkantoren en partners in ontwikkelingslanden. De Unit valt onder de afdeling Programma’s van Oxfam Novib. De afdeling Programma’s ontwikkeld, ondersteunt en beheert onze programma’s/projecten en wereldwijde campagnes die bijdragen aan het realiseren van onze 10-jarige visie (Manifesto) van een inclusieve (Equal), veilige (Safe), rechtvaardige (Fair) en duurzame (Green) wereld.

 

Extra Informatie

 • Voor vragen over de functieomschrijving kun je contact opnemen met Maarten De Vuyst, Unitmanager FAIR Financial Systems and Investments via maarten.de.vuyst@oxfamnovib.nl
 • Alleen sollicitaties die vóór de sluitingsdatum en via ons wervingsportaal zijn ingediend, worden in behandeling genomen. Er wordt alleen contact opgenomen met sollicitanten die serieus in overweging worden genomen voor een functie.
 • Deze vacature wordt zowel intern als extern tegelijk geplaatst, echter bij gelijke geschiktheid geniet de interne kandidaat de voorkeur.
 • Hoewel we momenteel op afstand werken, wordt er bij de aanstelling van je verwacht dat je je op de standplaats bevindt en in het bezit bent van een geldige werkvergunning. Oxfam Novib kan op dit moment geen visumsponsoring bieden.
 • Sollicitaties van gekwalificeerde kandidaten van iedere genderidentiteit, geslacht, seksuele geaardheid, ras, kleur, religie, cultuur, vaardigheid, enz. worden aangemoedigd.
 • Oxfam streeft ernaar een diverse mix van getalenteerde mensen aan te trekken die onze normen, waarden en principes delen en zich inzetten voor het voorkomen en uitroeien van elke vorm van wangedrag, inclusief seksuele intimidatie, uitbuiting en misbruik, elke andere vorm van machtsmisbruik of gebrek aan integriteit en financieel wangedrag. We zetten ons in om het welzijn van kinderen, jongeren en volwassenen te bevorderen. Er wordt hoge prioriteit gegeven aan ervoor zorgen dat alleen degenen die onze waarden delen en demonstreren, worden aangeworven om voor ons te werken.
 • Alle arbeidsaanbiedingen zijn onderworpen aan bevredigende referenties en kunnen worden onderworpen aan passende screeningcontroles, waaronder strafregisters en terrorisme, financiële controles of integriteitsonderzoeken/referenties met betrekking tot wangedrag en disciplinaire maatregelen in eerdere tewerkstelling.
 • Oxfam Novib behoudt zich het recht voor om de functie niet in te vullen, de functie in te vullen op een lagere schaal of de functie in te vullen met een aangepaste functieomschrijving.
Oxfam Novib-logo

Oxfam Novib

Oxfam is a global movement of people working together to end the injustice of poverty. This means that we tackle the inequality that keeps …
Profielpagina

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief