Dokters van de Wereld is de Nederlandse tak van de internationale medische organisatie Médecins du Monde, die in binnen- en buitenland opkomt voor het universele recht op gezondheid, waaronder het recht op en toegang tot gezondheidszorg, voor mensen die hiervan uitgesloten worden. Bij onze organisatie werkt een team van ruim 200 vrijwilligers en 27-30 betaalde krachten.

Zorgcafé
Voor nieuwkomers (asielzoekers, statushouders en ongedocumenteerde migranten) heeft Dokters van de Wereld in 2017 het Zorgcafé geïntroduceerd. Het Zorgcafé is een toegankelijke plek waar nieuwkomers terecht kunnen bij psychosociale ondersteuners (PSO’ers); artsen, verpleegkundigen en psychologen die intensief samenwerken met cultuurcoaches Farsi, Arabisch en Tigrinya. Allen werken op vrijwillige basis. Elke nieuwkomer kan er binnenlopen met hun vragen en gezondheidsproblemen om uitleg en advies te krijgen over ons gezondheidszorgsysteem. Ook kunnen ze worden begeleid in contacten met reguliere zorgverleners en wordt de drempel tot het krijgen van hulp lager. Het is een eerste stap naar passende zorg.

Voor het maken van contact met de doelgroep, vertrouwen opbouwen en het vertalen van gesprekken zijn we op zoek naar:

Cultuurcoach Farsi of Tigrinya voor de Zorgcafé Amsterdam
4 uur per week


Wat zijn je werkzaamheden?

 • Contact maken en vertrouwen opbouwen met bezoekers.
 • Bieden van een luisterend oor voor vragen en verhalen van nieuwkomers
 • Objectief vertalen van gesprekken tussen Zorgcafé collega’s en nieuwkomers
 • Identificeren en formuleren van mogelijke hulpvraag achter het verhaal
 • Gevoerde gesprekken met bezoekers bespreken met de collega’s van het Zorgcafé

Wij vragen van alle vrijwilligers:

 • Bieden van een luisterend oor voor vragen en verhalen van nieuwkomers.
 • Identificeren en formuleren van een (mogelijke) hulpvraag achter het verhaal.
 • Samenwerking met cultuurcoaches.
 • Registreren van anonieme gegevens over hulpvragen en acties.
 • Deelname aan 6-wekelijks teamoverleg, casuïstiekbespreking en intercollegiaal PSO-GGZ overleg.

Je profiel
Je vindt het een uitdaging om met jouw achtergrond en ervaringen gesprekken in het Zorgcafé te voeren en te vertalen. Je hebt affiniteit met vluchtelingen en migranten en je voldoet aan onderstaande criteria:

 • Farsi of Tigrinya is je moedertaal.
 • Beheerst de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.
 • Ervaring in vertalen van thema’s gerelateerd aan gezondheidzorg en seksueel en gender gerelateerd geweld is een pré.
 • Structureel inzetbaar voor minimaal een dagdeel per week op woensdag, donderdag-of vrijdagmiddag gedurende minimaal 6 maanden.
 • Woonachtig in de regio Amsterdam.

Het Zorgcafé wordt uitgevoerd op verschillende locaties in Amsterdam waar je ingezet kunt worden:

–  Bij ontmoetingscentrum BOOST, Danie Theronstraat 2: op woensdag, donderdag-en vrijdagmiddag van 12.30 tot 16.30 geopend.
–  AZC Amsterdam West, Willinklaan 3:  op woensdag van 11.00 tot 14.30 uur geopend.
–  Refugee Company, bij de oude Bijlmerbajes: Twee keer per maand op dinsdag en donderdag van 17.00 – 19.00.

Je werkt volgens een rooster, bij voorkeur op een vaste dag, en wordt hierin begeleid door de teamleider van het Zorgcafé.

Waarom hebben wij vrijwilligers nodig?
Dokters van de Wereld is een not-for-profit organisatie en is afhankelijk van de inspanning van vrijwilligers om haar activiteiten uit te voeren. Vrijwilligers zijn een onmisbare spil voor onze organisatie. Dankzij hun inzet kan Dokters van de Wereld hulpverlenen aan kwetsbare mensen in Nederland.

Wij bieden
Een uitdagende vrijwilligersbaan waarbij je een bijdrage kunt leveren aan de maatschappij. Je wordt verwelkomd en begeleid door een professioneel en collegiaal team binnen een informele organisatie. Je reiskosten worden vergoed. We organiseren jaarlijks een personeelsuitje en andere sociale events, zodat je in contact blijft met je collega’s.

Informatie & sollicitatie
Ben je geïnteresseerd in deze functie, stuur dan je CV en motivatiebrief via onze website doktersvandewereld.org/vacatures. Voor meer informatie over de inhoud van de vrijwilligersfunctie kun je contact opnemen met Tirza Dantuma, 020-7653822.

logodvdw_nieuw_0

Dokters van de Wereld

Dokters van de Wereld is de Nederlandse tak van de internationale medische organisatie Médecins du Monde, die in binnen- en buitenland …
Profielpagina

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief