Voor het project Educoach, van Academie van de Stad in samenwerking met de afdeling Educatie & Inburgering van de gemeente Amsterdam, zijn wij vanaf november 2020 op zoek naar eerstejaarsstagiaires Toegepaste Psychologie en Social Work.

Academie van de Stad is een ideële stichting die zich inzet voor de ontwikkeling en leefbaarheid van de stad. De afdeling Educatie & Inburgering van gemeente Amsterdam houdt zich onder andere bezig met het aanbieden van taalcursussen aan taalbehoeftigen van mensen met een verschillende afkomst. Naast de reguliere taallessen ligt de nadruk bij deze cursussen op het bevorderen van participatie in de Amsterdamse samenleving. De bijdrage van een student Toegepaste Psychologie of Social Work in Amsterdam is hierbij heel waardevol.

Omschrijving stage

Als stagiair word je gekoppeld aan een klas met taalcursisten. De eerste periode van je stage maak je kennis met de cursisten en de docent. Hierbij kom je in aanraking met cursisten uit verschillende culturen die allemaal hun eigen gewoontes en gebruiken hebben. Je zult merken dat jouw aanwezigheid en ondersteuning enorm worden gewaardeerd en dat je met open armen zal worden ontvangen.

De rest van je stage bied je in samenwerking met de taaldocent taalondersteuning aan de cursisten. En ga je op zoek naar hun behoeften om meer te participeren in de Amsterdamse samenleving. Hierbij kun je denken aan een bezoek aan de bibliotheek in de buurt, het uitvoeren van opdrachten voor het portfolio zoals aangifte doen bij het politiebureau, of zelf uitdagende opdrachten bedenken voor buiten de klas. Zodra deze behoeften helder zijn, kun je je gaan richten op het organiseren van passende activiteiten die de cursisten meer in aanraking laten komen met de Nederlandse taal. Denk aan opdrachten op de plaatselijke markt, een bezoek aan de lokale bibliotheek of een bezoek aan het Amsterdams museum. Het is belangrijk om deze doelgroep te ondersteunen bij participatie aangezien de taalbarrière voor hen vaak nog erg hoog is.

Je zult je tijdens deze stage bewust worden van de grote culturele diversiteit in Amsterdam en je leert meer over jouw referentiekader. Daarnaast houd je je bezig met het plannen en organiseren van activiteiten en krijg je meer ervaring wat betreft coachen en begeleiden.

Quote van een eerstejaarsstagiaire van afgelopen jaar: “Allereerst heb ik tijdens de stage geleerd om met een voor mij nieuwe doelgroep om te gaan, namelijk volwassen taalcursisten met een andere etnische afkomst. Uiteindelijk hebben de cursisten veel van mij geleerd, maar ik ook zeker van hun. Zo heb ik geleerd dat ik onbewuste vooroordelen had die helemaal niet klopten en leerde ik hiermee om te gaan. Naarmate ik de klas beter leerde kennen, was ik in staat een passende activiteit te bedenken; ik ben naar het EYE museum geweest met de cursisten!“

Zie hier een korte film over het project.

De taken van een eerstejaars stagiaire zijn:

 • Coachen en begeleiden van volwassen taalcursisten;
 • Verdiepen in de mogelijkheden en de culturele diversiteit van de doelgroep;
 • Bouwen van een vertrouwensband met de doelgroep;
 • Plannen en organiseren van passende activiteiten, gericht op het in de praktijk brengen van de Nederlandse taal en participeren in de Nederlandse samenleving;
 • Eventueel ondersteunen bij het opbouwen van het portfolio.

Wat wij bieden:

 • Diversiteit in taken;
 • Persoonlijke stagebegeleiding vanuit Academie van de Stad;
 • Stage binnen een jong en dynamisch project;
 • Trainingen en intervisies waarin je handvatten krijgt om het beste uit je stage te kunnen halen.

We zijn op zoek naar eerstejaars TP-studenten/eerstejaars SW-studenten die:

 • 4 (TP) tot 8 (SW) uur per week beschikbaar zijn in de periode van november 2020 t/m juni 2021;
 • Graag eigen initiatief nemen en zelfstandig kunnen werken;
 • Zin hebben om te beginnen!

Herken jij jezelf in bovenstaand profiel? Stuur zo snel mogelijk je motivatie (max. 1 A4) en C.V. via deze link naar Academie van de Stad. Heb je nog vragen, bel dan met de projectcoördinator Anne Bakhuizen via 06 1523 6163.

Academie van de Stad nieuw

Academie van de Stad

Profielpagina

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief