Houd je van taal en heb je affiniteit met opvoeding? Zou je een grote rol willen spelen in de ontmoeting en begeleiding van een groepje vrijwilligers en jonge gezinnen? Dan ben jij onze nieuwe coördinator Lezen en Praten met je Kind of VoorleesExpress Utrecht!

Locatie: Utrecht, stadsbreed

Totale tijdsinvestering: 4 uur per week gemiddeld

Dag: flexibel in te plannen

 

Wat doet Taal Doet Meer voor het jonge kind?

Taal Doet Meer koppelt goed opgeleide vrijwilligers aan kinderen van Utrechters met een taalvraag. Samen met een vrijwilliger gaan ouders en kind(eren) aan de slag met taalplezier in huis door samen te lezen, spelen en te praten. De projecten Lezen en Praten met je Kind en de VoorleesExpress Utrecht richten zich op de stimulatie van de taalontwikkeling van kinderen van 0-8 jaar oud en de verrijking van de taalomgeving thuis. Het richt zich volledig op gelijkwaardig partnerschap met ouders. Ouders met een taalachterstand lopen een risico op bijv. gezondheidsproblemen omdat ze de taal niet machtig zijn. Ook leidt het tot een taalachterstand bij de kind(eren). Taal Doet Meer wil daarom samenwerken met ouders om vanaf het eerste moment aan de slag te gaan met de taalomgeving en geletterdheid.

 

Lezen en Praten met je Kind bestaat uit twee verschillende trajecten: TaalThuisbezoeken en ouder-kind groepen. De TaalThuiscoach gaat samen met ouders van jonge kinderen (0 tot 3 jaar) in gesprek over taalverrijking thuis, met behulp van lesmateriaal van Taal Doet Meer. Het uitgangspunt is wat ouders al doen en je onderzoekt samen met hen wat de (taal)ontwikkeling nog meer zou stimuleren. De ouder-kind-groepen zijn groepen waarbij ouders bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen en Nederlands te oefenen. Ze worden daarbij begeleid door een vrijwillige gespreksleider en een vrijwilliger lees-en speelvrijwilliger die zich met de kinderen bezighoudt.

 

Bij de VoorleesExpress Utrecht komt twintig weken lang een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Het gaat hierbij om kinderen die moeite hebben met de taal en opgroeien in een taalarme thuisomgeving.

 

Als coördinator begeleid en coach je de vrijwilligers en de gezinnen aan wie zij gekoppeld zijn. Je bent de spil in onze organisatie: door coördinatoren gaan vrijwilligers en gezinnen van start en krijgen zij de begeleiding die ze tijdens het gehele traject nodig hebben.

 

Wat doe je als coördinator?

Je taken als coördinator zijn zeer uiteenlopend: je voert kennismakingsgesprekken met nieuwe gezinnen, koppelt een vrijwilliger aan een gezin, begeleidt de vrijwilligers en houdt dit alles bij in ons registratiesysteem. Je gaat het gesprek aan met ouders en kijkt samen wat je zou kunnen doen om de taalontwikkeling van het jonge kind te kunnen stimuleren.

 

De coördinator wordt ondersteund door de projectleider van Taal Doet Meer. We verwachten dat je gemotiveerd bent en je voor minimaal een jaar inzet als coördinator.

 

Wat heb jij in huis?

  • Je bent goed in het begeleiden en enthousiasmeren van mensen
  • Je staat open voor nieuwe ontmoetingen
  • Je bent leergierig, zelfstandig en betrouwbaar
  • Je vindt het leuk om anderen te coachen en om het eerste aanspreekpunt te zijn
  • Je bent zo’n 4 uur per week beschikbaar

 

Wat bieden wij?

  • Zinvol werk met een grote maatschappelijke impact
  • Een nieuwe werkkring met fijne, betrokken collega’s
  • Ontmoeting met bijzondere mensen en andere culturen
  • Persoonlijke ontwikkeling en inspiratie

 

Waardering en begeleiding

Wij bieden onze coördinatoren deskundigheidsbevordering, overleg met andere coördinatoren en nauw contact met de organisatie en de projectleider. Je kan zelf je uren flexibel inplannen. Daarnaast doe je waardevolle ervaring op het gebied van taalondersteuning op en je ontmoet veel verschillende mensen. Je wordt ondersteund door een taalconsulent voor deskundig advies en voor lesmateriaal op maat. Wij bieden ook een vrijwilligerscontract, een vrijwilligersvergoeding en een WA-verzekering.

 

Meer informatie? Kijk dan op https://www.taaldoetmeer.nl/vacatures/ of mail Mirjam, projectleider Jeugd, via mirjam@taaldoetmeer.nl.

taaldoetmeer_400px

Stichting Taal Doet Meer

Profielpagina

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief