Ultimatum voor generaalsregime in Birma

16-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

Het is de allereerste keer in zijn 81-jarig bestaan dat de ILO gebruik maakt van maatregelen uit het zogenaamde artikel 33. Eerder al werd Birma als lid uit ILO geweerd omdat het zich niets aantrok van bevindingen in een onderzoeksrapport uit 1998.

In dat rapport concludeerde de ILO na diepgravend onderzoek dat ‘de verplichting om dwangarbeid te bestrijden in Myanmar (Birma, red.) zowel in de nationale wetgeving als in de dagelijkse praktijk op grote en systematische wijze wordt geschonden, met een totale desinteresse in menselijke waardigheid, veiligheid, gezondheid en basale behoeften van mensen'.

Tijdens een recent internationaal ILO-congres over kindsoldaten in Kathmandu, Nepal, werd vastgesteld dat Birma meer dan welk ander land ook gebruik maakt van kindsoldaten. Zij worden onder dwang geronseld, stelt de ILO.

De oppossietiepartij NLD van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyui herhaalde onlangs dat een groep oliemaatschappijen – het Britse Premier Oil, het Amerikaanse Unocal en vooral het Franse TotalFina-Elf - de belangrijkste economische steunpilaar van de dictatuur in Birma vormen.

Bedrijven wisten van dwangarbeid
Een pas gepubliceerd rapport (‘Total Denial Continues’) van de organisatie Earthrights International stelt dat de oliemaatschapijen wel degelijk vooraf wisten dat in Birma dwangarbeid wordt gebruikt.
Tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering werd Total-topman Thierry Desmarest opnieuw beschuldigd van steun aan een bloedige dictatuur. Desmarest zei dat het bedrijf gezien de enorme investeringen Birma nooit zal verlaten en zich niet wenst te bemoeien met de binnenlandse politiek.

Het Birma-project van de oliemaatschappijen loopt bepaald niet op rolletjes. Thailand kan en wil de energie vanuit Birma eigenlijk niet meer afnemen. De Britse regering riep Premier Oil op zich terug te trekken.

Total geniet nog wel de steun van de Franse regering. Die zit zelf in een patstelling, omdat zij zich voor miljarden guldens garant stelde voor de olie-investeringen in Birma. Als Total zich zou terugtrekken gaat dat ten koste van de Franse belastingbetaler.

Tijdens haar laatste aandeelhoudersvergadering kreeg ook het Nederlandse offshorebedrijf IHC Caland kritiek. IHC Caland bouwt als onderaannemer offshoreplatforms die voor de oliewinning in Birma worden gebruikt. Het offshorebedrijf kreeg niet alleen kritiek van mensenrechtenorganisaties, maar ook van de eigen aandeelhouders.

ABN Amro verkocht zijn aandelen IHC Caland en pensioenfonds ABP overweegt hetzelfde. Het ABP stelde dat de gedragscode die IHC Caland opstelde te vaag was op het vlak van implementatie en controle.

Met de nieuwe stap van de ILO wordt de druk op zowel het Nederlandse bedrijf als de buitenlandse energiebedrijven groter.

ILO en Birma

Reacties