Uitdragen democratische principes twistpunt voor Asean

06-10-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Indonesië stuurde onlangs nog een gezant naar Birma in een poging oppositieleidster Aung San Suu Kyi vrij te krijgen voor het begin van de bijeenkomst. Het resultaat is dat de Nobelprijswinnares nu uit de gevangenis is, maar wel onder huisarrest blijft staan.

Een symbolische toegeving weliswaar, maar waarnemers betwijfelen of het genoeg is om de tien Asean-landen op dezelfde politieke lijn te krijgen. Birma, Brunei, Cambodja, Laos, Maleisië, Indonesië, Singapore, de Filipijnen, Thailand en Vietnam bemoeien zich normaliter niet met interne zaken.

Het Concord 2-document, dat Indonesië graag onder zijn voorzitterschap ondertekend wil hebben, bevat een economisch deel en een gedeelte over veiligheid en conflictbeheersing. De samenwerking op het gebied van veiligheid moet leiden tot een raad om geschillen te beslechten, een uitleveringsverdrag tussen alle lidstaten en de bevordering van de mensenrechten. Het doel is politieke principes van de Asean te actualiseren, om zo conflicten te voorkomen.

Amnesty International dringt er bij de Asean-landen op aan niet alleen de mensenrechten in Birma op de agenda te zetten, maar ook andere schendingen in de regio. Amnesty wijst met name naar de 'dramatische verslechtering van de mensenrechtensituatie in de Indonesische provincie Nanggroe Aceh Darruslam (NAD) waar de militaire noodtoestand van kracht is sinds mei 2003'.

Economische samenwerking

De ontwerptekst stelt dat Asean de ‘samenwerking op het gebied van politiek en veiligheid wil uitbreiden om ervoor de zorgen dat de lidstaten in vrede leven met elkaar en de rest van de wereld, in een harmonieus, rechtvaardig en democratisch klimaat’. Niet alle landen kunnen zich met deze formulering verzoenen. Brunei is bijvoorbeeld een sultanaat, Birma een militaire dictatuur en Vietnam en Laos zijn in principe socialistische volksrepublieken. De Filipijnen, Indonesië, Thailand, Maleisië en Cambodja verdedigen de term ‘democratisch’.

Het tweede gedeelte van Concord 2 is een voorstel van Thailand om de economische samenwerking uit te breiden. De lidstaten willen nog verder gaan dan de Afta, de vrijhandelszone van de Asean-landen, die de invoertarieven voor de meeste goederen heeft gereduceerd tot minder dan 5 procent. Thailand denkt dat een intensieve samenwerking de enige manier is om succesvol te kunnen concurreren met China of India.

Reacties