Ugandezen vragen clementie voor rebellen bij Internationaal Strafhof

16-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Al achttien jaar voert de LRA van Joseph Kony vanuit het zuiden van Sudan terreuraanvallen uit in het noorden van Uganda. Kony heeft in die periode naar schatting 25.000 kinderen ontvoerd om die in te zetten als soldaat of seksslaaf. Tienduizenden burgers zijn door rebellengroepen afgeslacht. Ruim 1,6 miljoen mensen zijn gevlucht en leven onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen.

Niet eerder is de kans op vrede zo groot geweest. De Ugandese oud-minister Ugombe begon een jaar geleden met verkennende besprekingen tussen de strijdende partijen. Tot twee keer toe stelde de Ugandese regering eenzijdig een staakt-het-vuren in om de rebellen een kans te geven vredesonderhandelingen te voeren. Volgens de regering hebben de rebellen het daarbij laten afweten.

De regering heeft het offensief vervolgens opgevoerd en is aan de winnende hand. Maar ingewijden betwijfelen of een militaire oplossing uiteindelijk tot een duurzame vrede leidt.

Eerst vrede, dan recht

De delegatie van religieuze en politieke leiders heeft er bij de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof voor gepleit om de vredeskansen voorrang te geven. 'Recht en vrede gaan samen. Maar laten we eerst aan de vrede werken en dan aan het recht,' citeert de Britse omroep BBC een delegatielid.

Ook oud-minister Ugombe vreest dat de vredesbesprekingen mislukken als het Strafhof zijn intentie uitvoert en arrestatiebevelen uitvaardigt.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua heeft het regeringsleger deze week meer troepen ingezet in de strijd in Noord-Uganda, nadat dit weekeinde zeven mensen omkwamen bij een aanval op een dorpje in het district Adjumani. Daarbij raakten nog 18 mensen gewond en werden 76 huizen in vlammen gezet.

Eerste zitting

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft overigens woensdag zijn eerste zitting gehouden, een gesloten sessie over procedurele kwesties met betrekking tot moordpartijen, verkrachtingen en plunderingen tijdens het conflict in Congo tussen 1998 en 2002. Het hof heeft slechts de bevoegdheid om strafbare feiten te berechten die zijn gepleegd na juli 2002, de datum dat het tribunaal werd opgericht.

Reacties