Uganda mag schulden inzetten voor armoedebestrijding

03-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Het geld komt vrij onder de zogenaamde HIPC-regeling van IMF, Wereldbank en westerse schuldeisers. Zo’n veertig landen komen in aanmerking voor deze regeling.

De HIPC-landen moeten eerst ‘testen van goed gedrag’ doorstaan voor zij schuldenkwijtschelding tegemoet kunnen zien. Die testen kunnen jaren duren. Voorwaarde is dat de landen een goed beleid voeren en het vrijgekomen geld gebruiken voor programma’s die de armoede verlichten.

Uganda heeft nu de zogeheten ‘completion point’ bereikt. De schuld aan buitenlandse schuldeisers wordt met 1,5 miljoen gulden teruggebracht. Dat is 38 procent van de totale buitenlandse schuld.

Daarover betaalde het land elk jaar een rente van ruim van 120 miljoen gulden. Uganda zou dat bedrag nog 26 jaar moeten betalen.

Het Oost-Afrikaanse land heeft een goede reputatie bij buitenlandse schuldeisers. Toch werd onlangs de schuldenverlichting aan Uganda nog opgeschort, toen de regering in Kampala 85 miljoen gulden uitgaf voor de aanschaf van een privé vliegtuig van president Museveni. Het IMF is nu akkoord gegaan met de verklaring van Kampala dat het huren van een vliegtuig uit Zuid-Afrika op termijn duurder is dan de eenmalige uitgave.

Reacties