Uganda en Rwanda gaan zich terugtrekken uit Congo

09-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Een telefoontje naar de Ugandese president Yoweri Museveni was maandag voldoende om tot een akkoord te komen. Paul Kagamé, president van Rwanda en oude bekende van Museveni, had de Verenigde Naties al eerder beloofd, zich uit Congo terug te trekken.

Een paar dagen geleden waren troepen van beide landen nog slaags geraakt in Kisangani in het noordoosten van Congo. Zij steunen verschillende verzetsgroepen in Congo in de strijd tegen het regime van president Laurent-Désiré Kabila. De verzetsgroepen zouden echter weinig meer voorstellen als de steun vanuit de buurlanden wegvalt, zo is de veronderstelling.

Rwanda maakt zich vooral druk om de aanwezigheid in Congo van de Interahamwe. Deze Hutu-milities gebruiken Congo als een uitvalsbasis om Rwanda aan te vallen. De Interahamwe zijn verantwoordelijk voor de genocide in Rwanda in 1994.

Museveni meent dat Sudan Congolees grondgebied gebruikt om terroristen Uganda in te sturen.

Op terugtrekking van troepen uit Uganda en Rwanda was aangedrongen door een delegatie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, op dit moment op bezoek in de regio. De missie staat onder leiding van Richard Holbrook, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN.

Zo spoedig mogelijk zullen de VN waarnemers naar Kisangani sturen, gevolgd door een VN-troepenmacht. De derde grote stad van Congo en omgeving zal het eerste ‘neutraal gebied’ worden in Congo. Het Midden-Afrikaanse land is het toneel van een bloedige strijd sinds zowel Uganda en Rwanda, als Angola, Zimbabwe en Namibië zich met het interne conflict in Congo zijn gaan bemoeien.

Het akkoord dat de VN-missie bezegelde voorziet in de terugtrekking van alle buitenlandse troepen uit Congo. Zimbabwe, dat met 12.000 militairen in Congo aanwezig is, wilde niet als eerste terugtrekken.

Reacties