Twijfels bij goedkoop medicijn aan Thai met HIV

12-12-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Thailand heeft beslist af te stappen van het medicijn AZT voor de behandeling van zwangere vrouwen met HIV. Om de transmissie van de HIV-besmetting op pas geborenen tegen te gaan, zal de regering in haar programma's voortaan het medicijn nevirapine gebruiken.

Nevirapine komt van de Duitse producent Boehringer Ingelheim. Dit bedrijf heeft Thailand aangeboden de drug vijf jaar lang kosteloos te leveren. Nevirapine zal zo'n 4 dollar per patiënt kosten en is veel goedkoper dan AZT.

Critici vrezen dat de overschakeling naar nevirapine enkel geïnspireerd op financiële overwegingen. Moeder en kind worden de dupe. ‘De medicijnen zijn wel gratis,’ zegt Usa Duongsee, een aids-werkster die actief is Joint Programme on AIDS van de Verenigde Naties (UNAids). ‘Maar gaan ze ook toezien op de neveneffecten en de efficiëntie ervan?’

Volgens een van de organisaties is aan het aanbod om het medicijn vijf jaar lang kosteloos te leveren, de voorwaarde verbonden dat nevirapine wordt opgenomen in de Nationale Lijst voor Essentiële Medicijnen (NED). Dat garandeert uitstekende verkoopscijfers en een hoge winstmarge.

Recent onderzoek waarschuwt voor zware leververgiftiging als gevolg van nevirapine. Het Europese Agentschap voor de evaluatie van Medische Producten (Emea) vaardigde een dringende veiligheidsbeperking uit op nevirapine (viramune), nadat ze verschillende getuigenissen over bijwerkingen op de lever en de huid ontving. Bovendien maken bepaalde wetenschappers zich zorgen dat de HIV-patiënten een resistentie ontwikkelen tegen de drug.

In 1998 bleek uit een Thais onderzoek dat het aantal zogenaamde verticale besmettingen (van moeder op kind, red.) dankzij AZT terugviel van 30 tot 9,4 procent. Volgens Dr. Somsong Rakpao, directeur-generaal van het Thaise Controlecentrum voor Overdraagbare Ziektes (CDC), zal nevirapine de overdracht van HIV op kinderen terugbrengen tot 4,5 procent.

Maar uit recente proeven in Oeganda blijkt dat de HIV-besmetting met nevirapine in 13 procent van de gevallen overgaat op het kind.

Aidsorganisatie van de Verenigde Naties

Reacties