Twee vrouwen op de bres voor noodlijdend VN-fonds

08-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Met hun campagne ‘34 miljoen vrienden van het UNFPA’ doen Jane Roberts, een 61-jarige gepensioneerde lerares, en Lois Abraham, een 68-jarige advocate, een beroep op 34 miljoen mensen om elk een dollar te schenken aan het fonds. UNFPA werkt wereldwijd aan gezinsplanning en komt op voor vrouwenrechten.

Op dit moment staat de teller op ruim één miljoen dollar, bijna uitsluitend te danken aan Amerikaanse giften. Donderdag start de campagne in Europa.

Toen Washington zijn financiële steun aan het fonds bevroor, namen Roberts en Abraham onafhankelijk van elkaar het initiatief iets te ondernemen voor het UNFPA. Via e-mail en mond-tot-mondreclame begonnen de vrouwen fondsen te werven. Al 100.000 mensen maakten één dollar of meer over. Het UNFPA en mensenrechtenorganisaties reageren enthousiast.

Schaamteloze beslissing

‘Dit bewijst dat de Amerikaanse bevolking het helemaal niet eens is met de schaamteloze beslissing van de conservatieve regering-Bush om de betalingen aan het UNFPA stop te zetten,’ zegt Werner Fornos, voorzitter van het Bevolkingsinstituut in Washington. Volgens Fornos probeert het Witte Huis met de beschuldiging van steun aan abortus zijn eigenlijke doel – verzet tegen familieplanning – te verdoezelen.

‘Een team dat vorig jaar in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken de projecten van het UNFPA in met name China onderzocht, kwam tot de conclusie dat het UNFPA niet betrokken is bij programma’s van gedwongen abortus of sterilisatie. Integendeel, het fonds weet zelfs abortus te voorkomen,’ zegt Fornos.

Het fonds, dat actief is in 140 ontwikkelingslanden, becijferde dat een bedrag van 34 miljoen dollar wereldwijd twee miljoen ongewenste zwangerschappen, 800.000 abortussen en 4.700 doodgeborenen kan vermijden.

VN-Bevolkingsfonds, UNFPA
UNFPA over de '34 miljoen vrienden'
UNFPA over de '34 miljoen vrienden'
UNFPA over de '34 miljoen vrienden'

Reacties