Turkse muur op grens Syrië bijna af

17-07-2017 Bron: Al-Monitor
Syrische mannen proberen Turkije binnen te komen. Foto: Flickr / Freedom House
Iedereen heeft het over de muur die President Trump op de grens van Amerika en Mexico wil zetten. Ondertussen bouwt Turkije gestaag aan een 700 kilometer lange muur op de grens met Syrië.
Van ’t web – 

In 2014 toonde een onderzoek van Al-Monitor aan dat de grensbewaking van Turkije onder andere niet functioneerde door het stilzwijgend tolerante beleid aan de Syrische grens. In een poging de veiligheid van Turkije te verbeteren, heeft Ankara in plaats daarvan een zero-tolerance beleid geadopteerd. Een onderdeel hiervan is het plaatsen van een muur van 435 mijl lang, omgerekend zo’n 700 kilometer, op de grens met Syrië. De muur is nu bijna af en gemaakt van betonnen blokken en telt 120 wachttorens. Voor de muur loopt een greppel, en achter de muur loopt een weg om te zorgen dat men snel ter plekke kan zijn in het geval van ongeregeldheden. Verder zal de muur voorzien zijn van nachtvisie systemen, wapens en radars om indringers te signaleren.

Gevolgen

Turkije bouwt de muur om de stroom vluchtelingen en terroristen die het land binnen proberen te komen tegen te houden. Lokale bewoners vragen zich af of de regering ook heeft nagedacht over de sociaal-economische gevolgen van de muur. Jonge Syrische ondernemers verhuizen nu sneller naar steden, omdat ze geen handel meer kunnen drijven over de grens. Ook scheurt de muur families uit elkaar. “Voorheen brachten we zieke Syrische familieleden snel naar Turkije voor behandeling. De muur bemoeilijkt de doorgang, voor terroristen en smokkelaars, maar ook voor de zieken,” vertelt een bezorgde bewoner aan Al-Monitor.

Foto header: Flickr

Fiona Korthals Altes

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.

Lees meer van deze auteur >

Reacties