Trekroute olifanten schoongeveegd

03-12-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In Angola heeft een burgeroorlog het land ruim dertig jaar lang geteisterd. Hierdoor is de bodem nog steeds bezaaid met landmijnen. Deze ‘sluipmoordenaars’ eisen dagelijks slachtoffers onder mens én dier. Angola voert samen met Afghanistan, Cambodja, Colombia en Irak de lijst van meest vervuilde landen aan.

Het project is nodig omdat in buurland Botswana de olifantenbevolking stevig uitdijt. De kudde die in een reservaat leeft, neemt jaarlijks met 5 procent toe. Steeds vaker komen de dieren in conflict met de lokale bevolking omdat zij hun gewassen vertrappen. Hierdoor gaan er meer stemmen op om een groot deel van de dikhuiden af te schieten.

Voorgevoel

De milieuorganisatie van de Verenigde Naties, Unep, schat dat de zeker 120.000 dikhuiden straks kunnen emigreren als hun oude wandelroute mijnenvrij wordt gemaakt. De route is al heel oud, maar wordt door de olifanten niet meer gebruikt sinds de mijnen er liggen. De dieren voelen het gevaar aan, aldus natuurbeschermers.

Ook de Angolese bevolking kan profiteren van het eerherstel van de olifantentrekroute. Deskundigen verwachten dat het toerisme naar het straatarme land hierdoor een impuls kan krijgen.

Het project is een van de plannen die tijdens de landmijnentop in de Keniaanse hoofdstad Nairobi naar voren kwam. Bijna duizend vertegenwoordigers uit de hele wereld zijn hier bijeen om de vorderingen van het landmijnenverdrag dat in 1997 werd getekend, te evalueren.

color=red>

Reacties