Top G8 levert geen verdere schuldverlichting op voor Afrika

15-06-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De landen van de G8 willen Afrika wel helpen een vaccin voor het hiv-virus te vinden en ook zegden ze toe om duizenden Afrikaanse soldaten te trainen voor vredesmissies op het continent. Ze stellen verder wat extra geld beschikbaar voor het bestaande programma om de armste landen, de Higly Indebted Poor Countries (HIPC), te helpen. Daarnaast hebben landen die in aanmerking willen komen voor het HIPC-hulpprogramma twee jaar langer de tijd gekregen om zich aan te melden.

Om de ontwikkeling van een aidsvaccin te bespoedigen richten de G8 een ‘virtueel consortium’ voor het hiv-vaccin op. Dat moet onder meer zorgen voor meer samenwerking tussen wetenschappers en een efficiënte verdeling van fondsen.

Dat de schuldverlichting voor de armste landen er niet is gekomen is niet alleen een teleurstelling voor de Afrikaanse landen zelf en de niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) maar ook voor bijvoorbeeld Groot-Brittannië. Premier Blair is een groot voorstander van de kwijtschelding van de schulden van de HIPC-landen. Volgens mediaberichten zal hij als gastheer van de volgende G8-top het onderwerp weer hoog op de agenda zetten.

Het debat over de schuldverlichting voor Afrika werd overschaduwd door de discussie over de schuldenvermindering voor Irak. De Verenigde Staten wilden vrijwel alle schulden van Irak kwijtschelden, maar Frankrijk vond het niet logisch om het olierijke Irak veel meer kwijt te schelden dan de allerarmste landen van de wereld. De landen werden het niet eens.

color=red>

Reacties