Tokyo stelt voor 10 procent te korten op hulp

21-06-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het voorstel ligt in de lijn van de groeiende twijfel in Japan over de effectiviteit van de ontwikkelingshulp, zowel bij de regerende Liberale Democratische Partij als bij het publiek. Er is kritiek op grote infrastructurele projecten ver weg en een aantal schandalen rondom de hulp heeft het draagvlak voor steun aan arme landen geen goed gedaan.

Japan is in absolute termen al tien jaar een van de grootste donoren ter wereld. Nu Japans eigen schulden stijgen en er flink moet worden bezuinigd, is ook de hoogte van het hulpbudget niet meer heilig.

‘Publieke steun voor officiële hulp (ODA) is verminderd,’ zegt een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Daarbij komt dat de wereld verandert, en de ODA moet daarmee ook veranderen. Het bouwen van wegen en bruggen is niet langer voldoende op mensen gelukkig te maken.’

Het voorstel van minister van Financiën Shiokawa is nog geen officieel beleid. Maar het sluit goed aan bij de uitspraak van premier Junichiro Koizumi dat er in de discussie over de hervorming van de overheidsorganisaties en de bezuinigingen geen heilige koeien zijn.

Reacties