Toetreding tot EU versnelt hervorming Bulgarije

20-10-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De regering in Sofia is er alles aan gelegen om Bulgarije in 2007 te laten toetreden tot de EU. Sinds het land in 1996 onderdeel werd van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), heeft het Oost-Europese land veel handelsvoorwaarden versoepeld. De douane, de invoertarieven, de invoervergunningen en de handel van eigendomsrechten gingen allemaal op de schop.

Een van de hervormingsinstrumenten is privatisering, zo blijkt uit rapportage van de Wereldhandelsorganisatie. Boeren kunnen land van de overheid kopen. Ook veel staatsbedrijven gaan over in particuliere handen. Het gaat om productiebedrijven, financiële instellingen en zelfs bedrijven die zich richten op het toerisme.

Bulgarije doet het economisch erg goed de laatste jaren. De handel met het buitenland is toegenomen. In de periode 2000-2002 is de export met gemiddeld 12,5 procent gestegen. De import steeg over dezelfde periode met 12,8 procent. Verder is de hoge inflatie beteugeld, de staatsschuld (4,8 procent in 2002) onder controle en het belastingstelsel aangepast.

Armoede

Ook het investeringsklimaat voor buitenlandse ondernemingen is aan het verbeteren. Door een nieuwe wet hebben die investeerders evenveel mogelijkheden en kansen als binnenlandse. Alleen mag een buitenlands bedrijf geen grond kopen, dat valt buiten de wet. De WTO vindt echter dat Bulgarije de landbouwmarkt moet openzetten, om zo de agrarische sector te stimuleren. Toch is Bulgarije nog lang niet waar het zijn moet. De werkloosheid is in de periode 1990-2001 met 27 procent gestegen. Ook kent het land veel armoede. Eenderde van de acht miljoen Bulgaren had in 2001 niet meer dan 3,7 euro per dag te besteden. In 2002 leefden 370.000 Bulgaren van 0,85 euro of minder per dag.

Om verdere handelsliberalisering te bespoedigen moeten volgens de WTO de Bulgaarse rechterlijke macht, de landbouw, en de energiesector worden hervormd. Verder moet Bulgarije streven naar het gelijktrekken van handelsvoorwaarden en economische wetgeving met landen van de EU.

Reacties