Toerist verdrijft Griekse schildpad van broedplaats

01-07-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) verdrijft het ongebreidelde toerisme de schildpad van zijn natuurlijke broedplaats. Het WNF beschuldigt de Griekse regering ervan Europese habitat-richtlijnen met voeten te treden. Die richtlijn dwingt Griekenland effectieve maatregelen te treffen om bedreigde diersoorten als deze schildpad te beschermen.

Griekenland biedt onderdak aan de grootste broedende populatie van de loggerhead turtle, ofwel de ‘onechte karetschildpad’. Elke zomer zijn in het Nationale Maritieme Park van Zakynthos zo’n 800 tot 1100 nesten te tellen. Het bijzondere aan de onechte karetschildpad is dat de vrouwtjes elk jaar tussen eind mei en eind juli naar dezelfde broedplaats terugkeren. Als de jongen uit hun ei komen in augustus, valt dat samen met de piek in het toeristisch seizoen.

Strandstoelen

Volgens het WNF hebben de parkbeheerders van Zakynthos hun conserverende activiteiten gestaakt wegens gebrek aan geld en steun van de overheid. Daar waar de vrouwtjes-schildpadden een ideale broedplaats zoeken, stuiten zij nu op strandstoelen.

‘Zeeschildpadden kunnen door goed georganiseerd eco-toerisme bijdragen aan een betere economische situatie voor kustbewoners,’ stelt Susan Lieberman, directeur van het Global Species Programme van het WNF. ‘Maar het is niet acceptabel dat beschermde stranden worden overspoeld met zonaanbidders en ijsverkopers.’

De zeeschildpad is erg gevoelig voor verstorend gedrag door mensen. Lichten kunnen jonge schildpadjes op een dwaalspoor brengen zodat ze de weg naar zee niet op tijd vinden. Nesten kunnen worden vertrapt. Deze risico’s komen nog eens bij de natuurlijke gevaren waaraan jonge schildpadden zijn blootgesteld. Naar schatting bereikt daardoor slechts een op de duizend uitgebroede schildpadden de volwassen leeftijd.

In januari 2002 heeft het Europese Gerechtshof de Griekse regering al op de vingers getikt wegens schendig van de Europese wet. Een volgende vermaning wordt snel verwacht, aldus WNF.

color=red>

Informatie over de karetschildpad van WNF (engelstalig)

Reacties