Toerisme naar ontwikkelingslanden ten koste van Zuid-Europa

23-08-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Portugal verloor de afgelopen drie jaar bijna een half miljoen bezoekers, zegt de Wereldtoerismeorganisatie. Ook dit jaar raakt het land niet uit de rode cijfers. Portugal dreigt 15 procent minder toeristen te lokken, stelt het Portugese ministerie van Toerisme. Sinds eind juli stunten de hotels in de populaire Algarve met spotprijzen om het tij te keren, maar dat lijkt tevergeefs.

De prijzen van verre bestemmingen als Brazilië, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Egypte, Kenia, Marokko, Tunesië of Turkije zijn voor Zuid-Europese landen niet te beconcurreren. ‘Zelfs een Portugees koppel met kind is tegenwoordig goedkoper af in Brazilië dan in eigen land, inclusief de prijs van de vlucht,’ zegt de directeur van een reisbureau in Lissabon.

De ‘zon- en strandvakanties’ aan de Middellandse Zeekust ondervinden ook concurrentie van Kroatië. Dat heeft met zijn talloze eilanden en heuvelachtige binnenland iets nieuws in de aanbieding. Bovendien is een vakantie aan de Dalmatische kust stukken goedkoper.

Culturele attracties

Touroperatoren in Spanje en Griekenland proberen nu als antwoord een meerwaarde te bieden: kwalitatief ‘alternatief’ toerisme, met een sterke nadruk op culturele attracties. Maar ook daar liggen oosterse kapers op de kust. Boedapest en Praag doen het beter dan Madrid en Lissabon als alternatief voor Rome, Florence, Venetië en Wenen.

Portugal heeft voorlopig geen antwoord op de ontwikkelingen. Het Portugese Instituut voor Buitenlandse Handel pleit voor verregaande prijsverlagingen. ‘In tijden van crisis is het belangrijk dat we opnieuw keuzes maken. Spanje heeft ons geklopt wat betreft prijs-kwaliteitverhouding. Dat moeten we nu rechtzetten,’ zegt een woordvoerder van het instituut.

De zoektocht naar minder kostbare vakanties heeft ook nog andere oorzaken. Omdat de euro relatief veel waard is ten opzichte van de dollar, is vakantie in de eurozone een stuk duurder voor niet-Europeanen.

color=red>

Paul Metz van Metz@Integerconsult.org reageert:

"Dat vakantie voor een Portugees, Spaans en Italiaans gezin goedkoper is in een ontwikkelingsland dan in eigen land, geldt ook voor Nederlanders en alle andere Europeanen, zeker die in het eurogebied.
Het artikel wekt de indruk dat er geen enkele remedie tegen dit verschijnsel zou bestaan. Dat is onjuist: de "andere globalisering" discussie draagt juist vele oplossingen aan. Bijvoorbeeld het heffen van belastingen en accijnzen op vliegtuigbrandstof. De nu nog steeds bestaand vrijstellingen daarvan betekenen een grote "perverse" subsidie voor verre reizen. Om niet te spreken van kinderarbeid en andere vormen van asociale arbeidsomstandigheden tot slavernij, die vaak bijdragen aan het goedkoop houden van toerisme in ontwikkelingslanden.
Er zijn keurmerken en goedwillende reisorganisaties, maar er valt nog veel te winnen. Ecotoerisme is soms wel, maar vaak nog niet geloofwaardig of wordt misbruikt. Het maximaal compenseren van de milieuschade is tegenwoordig goed mogelijk, maar gebeurt heel weinig. En hoe compenseer je de sociale en culturele schade van de horden toeristen?"

Reacties