VN-lidstaten zijn het eens over nieuwe ontwikkelingsagenda

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De nieuwe ontwikkelingsagenda telt zeventien doelen en 169 subdoelen, variërend van het beëindigen van extreme armoede en honger tot het verminderen van ongelijkheid en aanpakken van klimaatverandering. “Deze zeventien doelen laten de omvang en ambitie van de nieuwe universele agenda zien”, staat in de overeengekomen tekst. “Ze zullen voorbouwen op de millenniumdoelen en afmaken wat er nog niet behaald is.” 

De VN werken al drie jaar aan de nieuwe ontwikkelingsagenda. Bekijk in onze timeline hoe dat gaat, met de hele wereld doelen opstellen.

Opvolgers millenniumdoelen
De millenniumdoelen werden in 2000 aangenomen en lopen dit jaar af. De duurzame ontwikkelingsdoelen, ook wel werelddoelen genoemd, zijn de opvolgers. Volgens de VN is er veel vooruitgang geboekt met de acht millenniumdoelen, zoals de halvering van extreme armoede, maar zijn er ook een aantal doelen niet behaald.

Moedersterfte, kwalitatief goed onderwijs en gelijkheid tussen mannen en vrouwen zijn thema’s die in de nieuwe agenda opnieuw aandacht krijgen. Ook zijn er doelen toegevoegd over duurzame energie, vrede en veiligheid, verantwoord consumeren en produceren, duurzaam omgaan met oceanen en ecosystemen, inclusieve economische groei, betere infrastructuur en klimaatverandering. 

Werelddoelen duurzame ontwikkelingsdoelen global goals

De zeventien werelddoelen. (c) Global Goals

VN-top in september
Wereldleiders zullen de nieuwe doelen definitief aannemen tijdens een VN-top over de agenda die van 25 tot en met 27 september plaatsvindt in New York. De doelen zullen dan van 1 januari 2016 tot en met 2030 geldig zijn.

“Deze top kondigt een nieuw tijdperk van duurzame ontwikkeling aan, waarin armoede wordt uitgebannen, welvaart gedeeld, en de grootste oorzaken van klimaatverandering worden aangepakt”, schrijft VN secretaris-generaal Ban Ki-moon in een statement. “Ook zal de top bijdragen aan een overeenkomst tijdens de COP21 klimaattop in Parijs in december.”

Meer weten? Lees hier onze explainer over de werelddoelen & vind nog meer artikelen op OneWorld Toekomstdenkers

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons