Jonge ‘factivisten’ aan tafel met Ploumen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

ONE is een internationale organisatie die op een positieve manier campagne voert. ONE wil het politiek bewustzijn vergroten en werkt samen met politieke leiders. De missie van ONE is het uitroeien van extreme armoede en vermijdbare ziektes in de armste streken van onze planeet.

 

Kijk niet raar op als je dit jaar één van de nieuwe ONE jeugdambassadeurs tegen het lijf loopt. Volgens Tamira Gunzburg (directeur ONE België) zijn de jeugdambassadeurs ‘factivisten’: bewapend met concrete informatie gaan ze op pad. Afgelopen dinsdag was de aftrap van hun campagnejaar, toen deelden ze op het Binnenhof in Den Haag informatie en tekeningen uit voor Gavi (een ontwikkelingsorganisatie die helpt met vaccinaties financieren in ontwikkelingslanden).

Met enthousiasme ontving het ONE-team vervolgens Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Bekendheid geven aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (de opvolgers van de millenniumdoelen, red.)  is een van de speerpunten van de jeugdambassadeurs. In het rondetafelgesprek vertelde Ploumen gepassioneerd over de duurzame ontwikkelingsdoelen en de uitdagingen die zij ziet. Hoe wordt de nieuwe ontwikkelingsagenda van ons allemaal? Ze vroeg de jeugdambassadeurs om hun visie.

Communicatie
Op dit moment ligt er bij de VN een voorstel voor zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen zijn volgens Ploumen nog erg onbekend bij het grote publiek. Ze vertelde: “Een Afrikaanse regeringsleider zei tegen mij: ‘We vinden het wel een moeilijk gesprek, want in ons land weet niemand wat het is.’ Ik zei: ‘Troost u, de mensen in mijn land weten ook niet wat het is.’” Volgens Ploumen is de grootste uitdaging om werkbare, communiceerbare doelen te maken.

Belevingswereld
Volgens Gunzburg zijn er al veel ideeën over hoe we de nieuwe set doelen bekend kunnen maken bij het grote publiek. Ploumen vroeg de jeugdambassadeurs naar hun ideeën om de doelen dichterbij de bevolking te brengen. Volgens de Rotterdamse Lars (20) begint het bij de bewustwording die zij als jeugdambassadeurs proberen te creëren. “Zodra je je bewust bent van het probleem, kun je ook doelgericht oplossingen zoeken”, zei Lars.

Eigenlijk zijn we heel vanzelfsprekend met mensen aan de andere kant van de wereld verbonden

 

Eefje (25) uit Boxtel denkt dat we veel kunnen leren van de millenniumdoelen. Volgens haar moeten de nieuwe doelen versimpeld worden, om meer mensen te bereiken. De Delftse Denise (18) beaamde dat: “We moeten zorgen dat de doelen zo opgesteld worden, dat iedereen ze begrijpt. We moeten uitzoeken wat de mensen interesseert en wat bij ze past. Als dat lukt, dan kunnen we de doelen koppelen aan hun eigen belevingswereld.”

Ploumen stemde hiermee in en adviseerde de jeugdambassadeurs om op zoek te gaan naar voorbeelden die dichtbij mensen staan. “Veel mensen realiseren zich niet dat zij heel veel producten uit het buitenland gebruiken, zoals T-shirts uit Bangladesh, kolen uit Colombia of bloemen uit Kenia. Ver weg was nog nooit zo dichtbij. Eigenlijk zijn we heel vanzelfsprekend met mensen aan de andere kant van de wereld verbonden”, zei Ploumen.

Jongeren
Voor de jeugdambassadeurs ziet zij een belangrijke rol weggelegd. “Voor jongeren is het leuk om met andere jongeren te praten. De communicatie tussen jongeren is gemakkelijker en laagdrempeliger, ook als het om ingewikkelde zaken gaat. Onderwerpen als seksuele rechten of de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN worden zo gemakkelijker bespreekbaar. Het enthousiasme van jongeren is zo aanstekelijk dat het door kan werken op andere generaties.”

De jeugdambassadeurs waren het hier helemaal mee eens. “Je kunt best de wereld aan, als je maar ergens begint”, zei Denise. Daar sloot de minister zich bij. Ze rondde het gesprek af met bemoedigende woorden: “In je eentje kun je de wereld niet redden, maar met elkaar kun je veel bereiken!”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons