Achtergrond

Nacht van de VN: ongelijkheid aan den lijve ondervinden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat houdt de gemiddelde VN-jongerenvertegenwoordiger bezig? Duurzame tassen, nieuwe mallen voor sloppenwijken, en niet minder dan 17 ontwikkelingsdoelen, zo ontdekten we tijdens de Nacht van de VN.

De avond werd ceremonieel geopend met de lancering van de nieuwe Nederlandse website van de Sustainable Development Goals, de SDG’s, die door de Verenigde Naties zijn geïntroduceerd. Vandaar die mooie rode lanceerknop, die veel opmerkingen opriep over Kim Jong Un en andere machtige mannen met wapens en rode knoppen.

“Zo moeilijk is het niet, om zelf wat te betekenen”
Naast de verkiezing van de nieuwe jongerenvertegenwoordigers, kwamen onderwerpen als persvrijheid en duurzame steden voorbij, tot de rol van Nederland in de VN Veiligheidsraad. Er was een markt met kraampjes van maatschappelijk betrokken organisaties, je kon ‘daten’ met medewerkers van de VN of een expositie bekijken over de FARC in Colombia. Actieve sessies werden afgewisseld met inhoudelijke luistersessies, zoals in de sessie van OneWorld: ‘Global goals for dummies’. Hier vertelden jonge, duurzame doeners hoe zij slimme oplossingen hebben bedacht om doelen die hen nauw aan het hart staan te verwezenlijken.

Joline Heusinkveld van OneWorld vertelde eerst over de zeventien sustainable development goals (SDG’s) , die in 2015 zijn aangenomen en in 2030 tot uitvoer moeten zijn gebracht. Eerder die avond lanceerde ze op het grote podium al de nieuwe website van de SDG’s.

Max van Deursen (20), de huidige jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling, ging op onderzoek uit welke doelen jongeren belangrijk vinden. “Ik heb met meer dan 3000 jongeren gepraat over welke doelen hen aanspreken en welke zij belangrijk vinden. Daar is een top-vijf van doelen uitgekomen. Jongeren houden zich veel bezig met wat eet je eigenlijk en waar komen je kleren vandaan? De projecten die leerlingen zelf opstarten hadden vaak te maken met dit doel. Een app om voedselverspilling tegen te gaan, een lokale vegan challenge een kledingruil en zo maar door. Verder zien we dat dit een hele interessante weg is om jongeren meer te interesseren in klimaatverandering omdat het de zaak een stuk concreter maakt.”

Eerlijk loon
Aan deze twee doelen dragen de jonge doeners Paulien Wesselink (31) en Nadia Remmerswaal (28) ook een steentje bij. Paulien is de oprichtster van O My Bag, een tassenmerk dat tassen maakt in India van eco-leer. Ze werkt in India samen met een fabriek die goede werkomstandigheden en een eerlijk loon garandeert. “Verander de wereld, begin een bedrijf!”, is haar advies. “Ondernemen is helemaal niet zo moeilijk. Je moet een flinke dosis doorzettingsvermogen hebben en overtuigd zijn van jezelf. Het helpt natuurlijk ook dat ik een product heb gekozen waar mensen vrolijk van worden.”

Nadia heeft het CAST formwork system ontwikkeld. “Ik ben niet zo goed in het geven van een naam aan mijn ontwerp, hiervoor heette het Tra-DigitalHybrids. CAST is een bekistingssysteem, simpel gezegd een mal waar je beton in stort. Het is bedoeld voor het bouwen van huizen in sloppenwijken, waar de huizen vaak niet bestand zijn tegen overstromingen en aardbevingen. Mensen kunnen de mal lenen en daarmee hun huis tot wel vier verdiepingen hoog bouwen.”

Tot slot mogen de sprekers nog een goede raad aan het publiek meegeven: “Volg je passie, dan kun je alles bereiken”, besluit Nadia. Max doet ook nog een duit in het zakje: “Durf uit te dragen wat je belangrijk vindt en laat het je omgeving weten, zo verspreid je de boodschap!”

Genderongelijkheid aan den lijve ervaren
Een uitermate actieve sessie was “Walk a Mile in Their Shoes”, wat letterlijk mag worden opgevat.. Iedere deelnemer kreeg een kaartje met daarop een beschrijving van een personage en aan de hand van deze beschrijving moesten ze stellingen beantwoorden zoals “Ik kan zelf mijn carrière bepalen”, en “Ik heb toegang tot alle basisbehoeften”. Bij instemming mocht de deelnemer een stap naar voren, maar zo niet een stap naar achteren. Iedereen begon op de middenlijn, maar het resultaat was verbluffend: na een half uur stond het gros van de groep na vele stappen achteruit tegen de achterwand. Een tiental mensen stond vooraan. Een gevoel wat men achteraan deelden was: “Kunnen jullie, daar vooraan, niet iets voor mij doen? Mijn positie verbeteren?” Met de harde cijfers die Plan Nederland en ONE tussendoor vermeldden werd de ver-van-mijn-bed-show toch iets tastbaarder.

Een nieuwe vertegenwoordiging
De spanning begon toe te nemen naarmate de kandidaat VN Jongerenvertegenwoordigers aantraden. De jaarlijkse VN Jongerenvertegenwoordiging verkiezing stond als een van de hoofdpijlers op het programma. Dat was te zien aan de vele studenten die zich in fan-outfits hadden gehesen en met flyers nog de laatste stemmen binnen probeerden te halen. De campagnes eindigden met speeches van Marguérite en Martijn (Duurzame Ontwikkeling), en Elian en Thijs (Algemene Vergadering) die de zaal moesten overtuigen van hun kunnen om de Nederlandse jongeren op internationaal niveau te vertegenwoordigen. Later op de avond, na het tellen van de stemmen, kwam het nieuws uit een gouden envelop: Martijn en Elian gaan als nieuwe vertegenwoordiging aantreden. De zaal ontplofte in een gegil en feestgedruis. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons