‘Ben je zelf bereid een vluchteling op te vangen?’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat hebben de millenniumdoelen in Nederland betekend? Na jaren van campagnevoeren door allerlei (overheids-)organisaties moet de conclusie luiden dat de doelen vooral in de provincie voortleven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de doelen voor Nederland worden afgesloten in 's lands enige millenniumprovincie Friesland. Zaterdag is het pittoreske elfstedenstadje IJlst het toneel van het 2015FESTIVAL, ooit in 2005 begonnen als de Friese LiveAid. Minister Ploumen komt, maar ook Pieter Derks, Spinvis, Dotan en Douwe Bob. Het geheim van het nog volop brandende millenniumvuur is 'dicht bij huis beginnen', aldus organisator Jos Ikink.  “Het is hier een echte burgerbeweging, met een focus op het onderwijs, de politiek en het bedrijfsleven”, zegt ze.

 

Tijdens de werelddoelenmaand laat OneWorld zien wat er allemaal al kan en gebeurt op het gebied van ontwikkeling en duurzaamheid, en vertellen experts en opiniemakers hoe de werelddoelen volgens hen moeten werken.  
Volg ons via het dossier werelddoelen of www.werelddoelen.nl. 

“Twee jaar geleden zou ik een presentatie houden voor de Vrouwen van Nu in Tytsjerksteradiel. Voor mij waren een millenniumdoelenambtenaar van de gemeente en een vertegenwoordiger van de Vereniging van Wereldwinkels geweest. Omdat de vrouwen glazig keken, heb ik mijn presentatie aan de kant geschoven en ben ik het gesprek met ze aangegaan: ‘heeft u het idee dat u zelf iets doet aan de millenniumdoelen? Ze dachten het niet, hadden de link niet gelegd, maar bleken allemaal wel iets te doen, water te besparen, of de thermostaat lager zetten.”

De millenniumdoelen zijn voor haar een bruikbaar vehikel, maar ook niet meer dan dat. “Laatst had ik Coca Cola aan de lijn, of ze bij wilden dragen aan het festival. Ze hadden best interesse, maar vroegen: ‘wat zijn dat eigenlijk, millenniumdoelen?’”

Coca Cola vroeg: wat zijn dat eigenlijk, millenniumdoelen?

Voor Ikink zelf hebben ze betekenis, sinds ze op een vakantie in Zuid-Afrika eind jaren negentig in Soweto belandde en daar kinderen zag spelen in hun eigen poep. “Ik was verontwaardigd dat we dat met z’n allen toelieten. Toen de millenniumdoelen kwamen, vond ik dat we ze moesten ondersteunen. Eindelijk gebeurde er iets. Ik heb mijn logopedische praktijk opgegeven en het Millenniumnetwerk Fryslân opgericht.” In de provincie leven de groene kanten van de millenniumdoelen meer, merkt ze, en is het moeilijk de millenniumdoelen als geheel te presenteren. “Het gaat hier vooral over duurzaamheid, water, sociaal ondernemen. Veel minder over eerlijke kleding, eerlijke handel en de schuldenlast van arme landen – da’s jammer.”

Maar uiteindelijk blijft ‘hou het simpel’ de gouden regel. “Breng mondiale kwesties terug tot waar het echt om gaat. Hoe werkt iets in je eigen gezin? Als we het over vluchtelingenproblematiek hebben: ben je zelf bereid een vluchteling op te vangen?”

 

Op 5 september vindt het 2015Festival plaats in IJlst, Friesland. Daarover lees je hier meer

De kloof tussen de hoog gevlogen doelen en het dagelijks leven van de Nederlander blijft immens. Dat realiseerde Ikink zich weer toen een ambtenaar van Buitenlandse Zaken eerder dit jaar een presentatie op het Provinciehuis hield over de opvolging van de millenniumdoelen. Het werd een verhaal vol met bullets, staatjes en abstract geformuleerde doelen. “Moet ik hier nou enthousiast van worden?”, dacht ik bij mezelf. “Beleidsmakers gaan gemakkelijk voorbij aan hoe burgers in elkaar zitten. Je moet ze serieus nemen. De ogen van mensen lichten op als ik ze vertel dat nooit eerder de ontwikkelingen zo hard zijn gegaan als in de laatste twintig jaar. Dat geeft de burger moed! De sloteditie van het 2015FESTIVAL staat dan ook in het teken van oogsten wat is bereikt, en zaaien voor de toekomst."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons