Vrouwelijke rolmodellen voor Ghana

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Jonge afgestudeerden moeten in Ghana in nationale dienst. Ze werken een jaar voor een overheidsinstantie en gaan dan op zoek naar een baan. Ik werk voor juridische zaken in Kumasi, een stad in het binnenland van Ghana. Na de zomer ben ik klaar. Voor jonge vrouwen is het moeilijk om een baan te vinden. Dat merk ik, nu ik zelf op zoek ben naar werk. Een referentie krijgen is makkelijk, maar dan wel in ruil voor een drankje op de hotelkamer van je baas. Hoe slim je bent is niet belangrijk, als je er maar goed uitziet. Er wordt in Ghana te weinig gekeken naar de talenten van vrouwen.”

Logo

Interviewserie Building Bridges.Wij volgen Jilt en Teun op hun fietsreis van Amsterdam naar Kaapstad. Op Toekomstdenkers vind je iedere twee weken een interview met één van de jongeren die ze onderweg spreken.

Goed voor het huishouden
“Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen maakt deel uit van de Ghanese cultuur. In Ghana leven verschillende etnische groepen. Veel van deze groepen hanteren een systeem waarbij de rechten van vader op zoon worden overgedragen. Mannen nemen de beslissingen en vrouwen moeten hier naar luisteren. Als een man zegt dat je iets moet doen, dan doe je dat. Getrouwde vrouwen noemen hun man me wura, dat betekent ‘mijn eigenaar’. Ook het idee dat vrouwen alleen goed zijn voor het huishouden wordt nauwelijks ter discussie gesteld. De Ashanti (etnische groep, red.) in het zuiden van Ghana geloven zelfs dat een man impotent wordt als hij een bezem aanraakt.”

Niet bepaald het stille type
“Meisjes worden al op jonge leeftijd geconfronteerd met deze ongelijkheid. Als het financieel slecht gaat met een gezin worden meisjes als eerste van school gehaald om te werken en de educatie van hun broertjes te betalen. Ik heb geluk gehad. Mijn familie is niet rijk, maar gelooft wel in het belang van educatie. Op school merkte ik al dat er een ander beeld bestaat van jongens en meisjes. De jongens in mijn klas namen graag het woord en van meisjes werd verwacht hier niet op in te gaan. Ik ben niet bepaald het stille type en in veel klassen was ik zelfs het klassenhoofd. Dit zorgde vaak voor onenigheid tussen mij en de jongens.”

Een referentie krijgen is makkelijk, maar dan wel in ruil voor een drankje op de hotelkamer van je baas

Rolmodellen
“Toch is er veel aan het veranderen in Ghana. Meer jonge vrouwen starten een eigen bedrijf of gaan de politiek in. Een politieke partij wil zelfs positief beleid op vrouwen invoeren. Vrouwen die zich kandidaat stellen voor een gemeenteraad mogen niet worden uitgedaagd door mannelijke leden van dezelfde partij. Vrouwen met goede functies nemen de taak van rolmodel op zich. Deze vrouwen hebben we nodig. Zij stimuleren andere vrouwen en meisjes om uit hun comfort zone te stappen. Hiermee gaan ze tegen culturele waarden en tradities in, ondanks geruchten dat ze zich een weg omhoog hebben geslapen. Ik verwacht dat er binnen de komende vijf jaar veel gaat veranderen. Ik hoop dat mannen en jongens zich ook gaan realiseren dat gelijkheid belangrijk is, en ze vrouwen en meisjes de kans geven zich samen met hen te ontwikkelen.”

[[{“fid”:”36878″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”title”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons