Achtergrond

Parijs: klimaatboodschap in beeld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zowel tijdens ons liftavontuur, bij de jongerenklimaattop als in de straten van Parijs spraken wij met veel verschillende mensen over klimaatverandering en hun visie op de klimaattop. De terugkerende boodschap aan wereldleiders: jongeren en arme mensen die direct geraakt worden door de gevolgen van klimaatverandering moeten hun stem kunnen laten horen en meer betrokken worden in de strijd tegen klimaatverandering.

Stuart, uit Ierland: “De armste mensen in de wereld zijn experts op het gebied van klimaatverandering. Laten we van hen leren.”

Vorige week zondag vormden activisten een menselijke keten om aan te dringen op actie tegen klimaatverandering. Hier ontmoetten we Stuart uit Ierland. Stuart werkt voor een organisatie die zich bezighoudt met armoedebestrijding. Hij heeft een paar jaar in Senegal gewoond en vertelt dat ze daar nu al de gevolgen van klimaatverandering ondervinden. “De oogsten mislukken door het uitblijven van verwachte regenbuien”, aldus Stuart.

Carrie (21) uit Australië en Nima (23) uit Canada: “Red de schildpadden” en “Mensen die geraakt worden door klimaatverandering moeten gehoord worden.”

Carrie en Nima, beiden student, zijn in Parijs om verslag te doen van de klimaattop. Ze hebben een passie voor fotografie, journalistiek, de mens en het klimaat. Ze zijn beiden betrokken bij het project 'Faces from places'. Een fotoproject waarbij gezichten van mensen over de hele wereld worden gefotografeerd. 

Yannaï (21) uit Frankrijk: “Wij willen duurzame campussen!” 

Wij willen duurzame campussen

We ontmoetten Yannaï tijdens de jongerenconferentie voorafgaand aan de klimaattop, bij zijn standje van REFEDD. Een studentennetwerk dat zich inzet voor duurzame ontwikkeling binnen het hoger onderwijs. Een van de belangrijkste projecten waar REFEDD zich mee bezighoudt is het verduurzamen van de campussen waar studenten vaak tijdens hun studie wonen.

Erika Bergman (28) uit de Verenigde Staten: "De oceanen produceren 94% van onze zuurstof. Richt het beleid op het beschermen van oceanen!"

Erika werkt als ‘verkenner’ voor National Geographic. Ze bestuurt onderzeeboten en heeft een passie voor alles wat met zeeën en oceanen te maken heeft. Hiervoor reist ze de hele wereld over. We ontmoetten haar tijdens de jongerenklimaattop waar ze, hoe kan het ook anders, een sessie over oceanen verzorgde. Volgens Erika is er nog veel te weinig beleid om oceanen en zeeën te beschermen.

Bastien (20) en Cathy (19) uit Frankrijk: “Alleen woorden zullen onze wereld niet veranderen.”

Bastien en Cathy studeren beiden in Parijs en pleiten voor meer actie voor het behoud van het klimaat. De twee studenten zijn betrokken bij de organisatie ‘Alternatiba’ en houden zich bezig met alternatieve oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Zo organiseerden ze vorig weekend het festival ‘le village Mondial des Alternatives a Paris’. Een festival waar mensen ervaringen konden uitwisselen over hoe je op een duurzame manier kunt leven.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons