Achtergrond

Is kweekvlees de toekomst?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is tijd om het over de toekomst van vlees te hebben, vindt Koert van Mensvoort. Door de groei van de wereldbevolking, opwarming van de aarde en dierenziekten kunnen we vlees niet blijven produceren en consumeren zoals we nu doen. Wetenschappers verwachten dat kweekvlees een alternatief gaat zijn. Vlees geproduceerd in een lab dus.

[[{“fid”:”31265″,”view_mode”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”whocares logo”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”whocares logo”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_kwart_breedte media-element file-file-styles-artikel-kwart-breedte”,”id”:”styles-5-0″}}]]Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website Whocares. Daar vind je inspirerende initiatieven en verhalen van mensen over de hele wereld.

Gefeliciteerd met jullie Dutch Design Research Award! Wat betekent deze prijs voor het project?
“Waardering en aandacht. Meer precies: het is goed een award in de ‘research’ categorie te ontvangen. Dat laat zien dat het Kweekvlees Kookboek niet alleen een opmerkelijk vormgegeven boek is, maar dat er ook een gebalanceerd onderzoek onder ligt. Het is goed onderzoek én goed design. Daar ben ik trots op.”

Hoe gaat kweekvlees de wereld veranderen?
“Vlees zoals het vandaag wordt geproduceerd heeft geen toekomst. We moeten alle alternatieven verkennen. Je kunt vegetariër worden, insecten eten of… kweekvlees. Maar kweekvlees kan meer betekenen dan het oplossen van een probleem. Het kan nieuwe eetervaringen en een nieuwe relatie met dieren tot stand brengen. Het lijkt me bijvoorbeeld heel bijzonder om een worstje te eten van een varkentje dat nog gewoon leeft en dat je kunt ontmoeten.”  

Op welke termijn is dat, denk je?
“De tissue engineers waar ik mee werk denken dat het in de komende tien jaar betaalbaar moet worden. Daarnaast moet het vlees dat we nu kopen eigenlijk veel duurder worden als je alle vervuiling zou doorberekenen.”

Kweekvlees kan ooit net zoiets zijn als het maken van kaas

Waarom is het belangrijk om nu al na te denken over een wereld waarin we kweekvlees eten?
“Ik stoor me eraan dat wij als mensen veelal achter onze technologie aanhobbelen. We slaapwandelen in onze technologische toekomst. Dat kun je doorbreken door mogelijke toekomsten nu al heel tastbaar te maken en er een mening over te vormen. Dat doet dit boek.”

Hoe realistisch is het toekomstbeeld waarin we kweekvlees verwerken in ons dagelijks eetpatroon?
“Heel realistisch. Kweekvlees kan ooit net zoiets zijn als het maken van kaas of het brouwen van bier. Dat waren ooit ook nieuwe technologieën die nu heel normaal zijn.”

Hoe zijn de gerechten in het boek tot stand gekomen?
“In samenwerking met designers, technologen en koks. Ik ben er trots op eindverantwoordelijke te mogen zijn voor een project waarin de dromen, visies en creativiteit van zoveel totaal verschillende mensen bij elkaar komen. Zo moest het ook zijn. Het verkennen van de toekomst van vlees is geen particulier project, maar een gezamenlijk onderzoek.”

[[{“fid”:”31266″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Kweekvlees Kookboek”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Kweekvlees Kookboek”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Gaan we ooit écht vlees-fruitsalade en gebreid vlees eten?
“Bij ieder recept hebben we in het boek met sterren de technologische haalbaarheid aangegeven. Het gebreide vlees of de transparante vleessushi is realistischer dan het vleesfruit.”

Ik hoop dat mensen ook over het vlees van vandaag in discussie gaan

Zou je het zelf eten?
“Absoluut. Ik eet net als de meeste Nederlanders te veel vlees.”

Wat is je persoonlijke favoriet uit het boek?
“Het worstje van het varkentje dat nog leeft. Het heeft alleen wat cellen gedoneerd. Het lijkt me fantastisch als mensen hun kinderen een worstje kunnen laten eten en de dag erna naar de kinderboederij kunnen gaan om het varkentje dat de cellen heeft gedoneerd te ontmoeten. Dat zou onze consumptieve relatie met dieren totaal veranderen.”

Wanneer is het doel van het Kweekvlees Kookboek bereikt?
“Zodra mensen niet alleen over het vlees van de toekomst, maar ook over het vlees van vandaag in discussie gaan.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons