Achtergrond

Iedere dag vlees is niet normaal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ons consumptiepatroon zet behoorlijk wat druk op de aarde. Volgens het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds hebben we met ons huidige consumptiepatroon bijna drie aardbollen nodig om de negen miljard mensen in 2050 in hun behoeften te voorzien. Voedsel vormt een zeer groot deel van dit belastende consumptiepatroon. Ik wil mensen uitdagen om duurzamer te eten, zodat één aardbol kan volstaan.

Aart Jan van Dijk richtte samen met Natascha Kooiman het bedrijf Smaackmakers Experience op. Ze inspireren en adviseren groepen, bedrijven en overheden richting duurzamer voedselkeuzes via workshops en presentaties (Experiences). Via hun programma Smaackmakers Incorporated richten ze zich specifiek op de verduurzaming van de grote bedrijfsrestaurants en -kantines in Nederland.

Toegankelijk
Het is niet makkelijk om ons eetpatroon te veranderen, want we zijn aardig wat gewend geraakt. We kunnen eten wat we willen, wanneer we maar willen. We vliegen eten in van over de hele wereld en verbouwen groenten in kassen, waardoor de seizoenen onze trek niet meer in de weg staan. De stallen staan zo vol met dieren dat het heel normaal is geworden om iedere dag vlees te eten. Voedsel was voor ons westerlingen nog nooit zo toegankelijk.

Sticker van de juf
Toch zou een sticker van de juf hiervoor niet op zijn plaats zijn. Onze voedselproductie en -distributie kost namelijk heel veel energie en grondstoffen. Met name dierlijke producten zoals vlees en zuivel hebben een flinke voedsel voetafdruk. De miljarden dieren in de vee-industrie (in Nederland alleen al zo’n 450 miljoen) moeten allemaal gevoed worden. Daarnaast stoten ze methaan uit, een gas met grote impact op het milieu. Het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit berekende dat één vleesloze dag per week in Nederland de CO2-uitstoot net zoveel zou verminderen als een miljoen auto’s minder op de weg.

Meer plant
Het zou dus goed zijn voor de aarde als we minder dierlijke eiwitten consumeren, en meer koken met de seizoenen. Maar wat moeten we dan eten? Meer plant en minder dier op je bord lijkt mij een van de meest logische stappen. Als echte vleesliefhebber ben ik inmiddels erachter gekomen dat je vlees of vis helemaal niet hoeft te missen. Samen met Natascha Kooiman richtte ik het bedrijf Smaackmakers Experience op om bij te dragen aan een ander en duurzamer voedselsysteem. Wij willen mensen laten zien wat het verband is tussen ons eten en de wereld en onze gezondheid. Ook willen we mensen inspireren om anders naar hun voedselpatroon te kijken.

Zelf wat vaker vegetarisch koken? Kijk eens naar de kookboeken ‘Plenty’ en ‘Plenty more’ van Yotam Ottolenghi, het boek ‘Plant Power’ van Lisette Kreischer en het boek ‘De Groene Garde – over (h)eerlijk eten’.

Zeewier burger
Met ons bedrijf adviseren we organisaties en groepen over beter, gezonder en duurzamer voedsel. We houden bijvoorbeeld presentaties, geven workshops, en helpen bedrijven om hun kantines te verduurzamen. Tijdens de workshops serveren we altijd gerechten die ons verhaal ondersteunen. De reacties daarop geven mij echt een kick. Zo maakte ik ooit mee dat een gast er pas aan het einde van de avond achter kwam dat hij vier gangen lang geen vlees had gegeten. Ook de ‘Dutch Weed Burgers’ die vooral uit zeewier bestonden zorgden voor verbazing, net zoals de ‘Marokkaanse’ tajine waar alleen maar Nederlandse groenten en bonen in zaten. Op deze manier laten we zien dat minder vlees eten helemaal geen beperking hoeft te zijn.

De show stelen
Ik pleit niet voor een vegetarische samenleving en zie zeker ruimte voor een verantwoorde vlees- en zuivelindustrie. Maar dat werkt denk ik alleen als we de verhouding op ons bord serieus gaan veranderen. De groente mag meer de show stelen!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons