Achtergrond

Deze jongeren lossen conflicten op

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Meer dan 600 miljoen jongeren wonen wereldwijd in fragiele staten. Zij kunnen een grote rol spelen bij positieve verandering in hun land, vinden de organisaties Cordaid, UNOY en Human Security Collective. Daarom nodigden ze twintig jonge mensen uit conflictgebieden uit om naar Nederland te komen. Vorige week kregen zij trainingen van experts en leerden ze over verschillende lobbytechnieken, die ze thuis weer kunnen toepassen. Zo hopen de drie organisaties de rol van jongeren in vredesopbouw te versterken.

Faisal (21) – Kabul, Afghanistan

Debat kan mensen bij elkaar brengen

Cordaid jongeren en vrede en veiligheid, FaisalFaisal

“In Afghanistan heerst een gesloten cultuur. Vooral in het binnenland van Afghanistan staan weinig mensen open voor meningen die anders zijn dan die van henzelf. Nu ik mijn bachelor Engelse literatuur heb gehaald werk ik voor een organisatie die debat gebruikt om problemen in de samenleving aan te kaarten. Voor mijn eerste project ging ik naar een universiteit in het noorden van Afghanistan, om een debattraining te geven. ‘Hoeveel geld heb je van het westen gekregen voor dit project?’, was de eerste reactie die ik van het hoofd van de universiteit kreeg. Ik probeerde uit te leggen dat debat geen westers concept is. Debatteren zit ook in onze traditie. Kijk maar naar de Afghaanse literatuur: dichters reageren op elkaar in hun gedichten. Dat is ook een vorm van debatteren. Een van de grootste problemen in Afghanistan is geweld tegen vrouwen. Op deze universiteit waren jongens en meisjes van elkaar gescheiden. Jongens riepen over de muur vaak nare dingen naar meisjes en scholden ze uit. Volgens mij kan debat mensen bij elkaar brengen. Je moet elkaar leren kennen voordat je elkaar kunt begrijpen. Ik ben ervan overtuigd dat we problemen kunnen oplossen als mensen meer met elkaar gaan praten.”

Ana Maria (26) – Bogota, Colombia

Het oplossen van een conflict is een lang proces

Cordaid jongeren en vrede en veiligheid, Ana MariaAna Maria

“Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Colombiaanse overheid en de rebellenbeweging FARC serieus aan het onderhandelen over vrede. Een grote stap voor Colombia, maar de onderhandelingen zijn niet genoeg om een stabiele en veilige samenleving te creëren. In verschillende delen van het land hoor je nog steeds verschrikkelijke verhalen over geweld, verminking en ontvoeringen. Vrede moet volgens mij ook van onderaf komen. Met de organisatie Escuelas de Paz (Scholen voor Vrede, red.) proberen we kinderen en jongeren te leren hoe ze problemen kunnen oplossen zonder geweld. We leren ze bijvoorbeeld beter samenwerken. Als iemand muziek maakt, vertellen wij ze hoe ze dit aan anderen kunnen leren. Sommige jongeren motiveren anderen door graffitiboodschappen op muren te spuiten, zoals ‘Goede jongens gaan om negen uur naar bed’. Het oplossen van een conflict is een lang proces, maar dit soort kleine resultaten dragen daar steeds meer aan bij.”  

Yasmeen (26) – Nablus, Palestina

Ik wil dat er strengere wetgeving tegen kindhuwelijken komt

Cordaid jongeren en vrede en veiligheid, YasmeenYasmeen

“Mijn zus trouwde toen ze achttien was. Ik wilde niet zo jong trouwen, en heb mijn familie er na lang praten van overtuigd dat jong trouwen niet goed voor me zou zijn. Jammer genoeg kunnen de meeste meisjes in Palestina niet tegen hun vader zeggen dat ze niet willen trouwen. Kindhuwelijken en huiselijk geweld zijn grote problemen in onze samenleving. Meisjes die voor hun achttiende trouwen zijn eigenlijk nog te onvolwassen voor het huwelijk, stoppen meestal met school en krijgen vaker te maken met huiselijk geweld en zwangerschappen op jonge leeftijd. Daarom probeer ik, samen met andere jongeren uit de Westelijke Jordaanoever en uit Gaza, vrouwen bewust te maken van de negatieve gevolgen van jong trouwen. Ik vind dat vrouwen hun dochters hiertegen moeten beschermen. Daarvoor is een stukje bewustwording nodig – veel vrouwen zijn namelijk ongeschoold en zien kindhuwelijken niet als een probleem. Ik wil dat er strengere wetgeving tegen kindhuwelijken komt. Daarom ben ik samen met andere jongeren hard aan het lobbyen bij de politie, advocaten en religieuze leiders.” 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons