Achtergrond

Deze generatie gaat het anders doen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

'Geboren in 1988? Jammer joh', kopte nieuwswebsite Bloomberg een week geleden. In dat stuk betoogt Peter Orszag dat je behoorlijke pech hebt als je twintig jaar voor een periode van hoge werkloosheid geboren wordt. Dan heb je namelijk grote kans op een lager inkomen en een slechtere gezondheid.

Generatie Y
Dat kan er nog wel bij, voor deze generatie. De media schrijven regelmatig over 'Generatie Y', de generatie soja-lattes drinkende twijfelaars, BV-ik'jes met overgevoeligheid voor een burn-out. Volwassen geworden in tijden van crisis, geen succes op de krappe arbeidsmarkt.

Platform
Op OneWorld Toekomstdenkers willen we de enthousiaste denkers en doeners van deze generatie een platform bieden om hún visie op de wereld te geven. De stukken die we de afgelopen maanden geplaatst hebben laten zien dat zij meer doen dan twijfelen. Misschien juist door de crisis klinkt in ieder stuk de behoefte aan verandering. Ons economisch systeem moet anders, we moeten nú beter omgaan met onze planeet. En de jonge generatie bruist van de ideeën en het ondernemerschap.

Ondernemend
Zo kon je deze maand interviews lezen met Boyan Slat en Roeland Lelieveld die beiden met hun ideeën aan de slag zijn gegaan. Boyan, nog geen twintig, heeft al meer dan een miljoen dollar opgehaald om zijn oplossing voor de plastic soep te realiseren. Roeland plant samen met compagnon Daniel bomen in Kenia, en combineert geld verdienen met het oplossen van klimaat- en voedselproblemen.

Samenwerken
We moeten veel meer samenwerken als we de voedselproblematiek op willen lossen, schreef Ruben in een van de eerste stukken die we publiceerden. Ook in andere stukken vind je de vraag om meer samenwerking en transparantie terug. Zo vertelt Ties over de deeleconomie waarin samenwerken centraal staat, benadrukt Annerieke het belang van kennis delen en investeren in big data binnen de context van water, en werkt Maayke aan een grondstoffenpaspoort om productieketens inzichtelijker te maken.

Systeemverandering
Het begrip 'circulaire economie' is al meerdere malen gevallen, Arjanna beschreef het als een systeemverandering. We moeten naar een andere manier van produceren en consumeren als we onze planeet leefbaar willen houden. En die grote veranderingen moeten we vooral zelf in gang zetten, als het aan de toekomstdenkers ligt.

Inspiratie
Op deze website vind je voldoende inspiratie. Van Sid, die zijn eigen bedrijfje opzette om water op een duurzame manier te ontzilten, tot Stéphanie die zich inzet voor seksuele rechten wereldwijd en Sybren die zijn eigen visie op het onderwijs heeft. Anne reist de wereld rond op zoek naar antwoorden op de grote vragen van deze tijd, terwijl Zehra als jongerenvertegenwoordiger voor de VN regelmatig op het vliegtuig stapt.

Lees ook even het stuk van Joost, die al fietsend aandacht vroeg voor waterschaarste, of dat van Niels over de fairtrade banaan (en hoe dat systeem niet klopt). Of laat Noortje je vertellen wat wij kunnen leren van beestjes, en wordt geïnspireerd door Irina's enthousiasme en roep om actie.

Verandering
De wereld zal veranderen wanneer we daar allemaal aan meewerken. Daar hebben we niet alleen de jonge generatie voor nodig, maar iedereen. Die jonge mensen mogen alleen best wat meer gehoord en betrokken worden. Daar hopen we met dit platform aan bij te dragen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons