Achtergrond

De VN wakker schudden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De afgelopen twee jaar was Ralien Bekkers (22) Nederlandse jongerenvertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling bij de VN. Inmiddels studeert ze aan Yale, een van de meest prestigieuze universiteiten in de Verenigde Staten. Een deel van haar collegegeld haalde ze op via een crowdfundingactie die onder andere werd gesteund door Marjan Minnesma, Paul Polman en Jan Peter Balkenende. Na een lange dag vol colleges sprak OneWorld haar via Skype.   

Kun je vertellen wat je doet als jongerenvertegenwoordiger?
“Als jongerenvertegenwoordiger laat je de stem van jongeren horen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk met jongeren te praten en te horen wat zij belangrijk vinden. Je moet namelijk wel weten namens wie je ergens bent; je vertegenwoordigt Nederlandse jongeren, niet jezelf. Alle input die je verzamelt neem je vervolgens mee naar de Verenigde Naties en Nederlandse ministeries. Ook in het bedrijfsleven en bij NGO’s laat je soms weten wat jongeren van bepaalde thema’s vinden."

Je vertegenwoordigt Nederlandse jongeren, niet jezelf

"Het is best wel een commitment want je bindt jezelf gedurende twee jaar aan een vrijwilligersfunctie. Dat is niet voor iedereen, maar ik vind het een onbetaalbare ervaring. Als jongerenvertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling ga je jaarlijks naar een klimaattop en naar een duurzaamheidsconferentie. Ik was in 2012 bijvoorbeeld bij Rio+20, een grote VN-conferentie over duurzame ontwikkeling. Dit jaar is er een klimaatconferentie in Lima en volgend jaar moet er in Parijs een nieuw verdrag over klimaatverandering worden afgesloten. Dit is een hele spannende tijd.”

In oktober zitten die twee jaar er voor jou op. Wat zijn momenten die je heel bijzonder vond?
“Tijdens de Rio+20 conferentie hebben we een paragraaf over duurzaam onderwijs in de eindverklaring gekregen. Dat thema is voor jongeren erg belangrijk. We hebben op die conferentie ontzettend veel gelobbyd om dit punt op de agenda te krijgen. Het is behoorlijk ingewikkeld om een paar zinnen in de officiële tekst te krijgen, maar ze staan er nu mooi wel."

Ik schreef na middernacht mijn speech

"Een ander bijzonder moment voor mij was de speech die ik tijdens diezelfde conferentie gaf naast Ban Ki-moon (de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, red.). Ik was naar voren geschoven als internationale jongere die mocht spreken, iets wat ik pas twee of drie dagen van tevoren te horen kreeg. Na een hele dag onderhandelen op de conferentie schreef ik na middernacht mijn speech. Ik heb een uurtje geslapen en toen moest ik ’s ochtends vroeg naast de secretaris generaal zitten. Ik vertelde dat ik teleurgesteld was als jongere in het proces, en ik pleitte ervoor dat jongeren meer betrokken worden. Het was een heel bijzonder moment, aangezien hij je in zo’n setting echt hoort en naar je luistert.”

En wat vond je moeilijk?
“Ik heb het heel moeilijk gehad met de samenwerking met internationale jongeren tijdens klimaatonderhandelingen. Ik ben zelf optimistisch en constructief terwijl sommige mensen meer dooming en glooming zijn. Die verschillende benaderingen vind ik juist waardevol, maar er waren jongerenvertegenwoordigers die niet eens in gesprek wilden gaan en niet naar andere meningen luisterden. Ik kan er slecht tegen als er geen ruimte is om te kijken naar hoe we dingen samen kunnen doen. Het is denk ik ook echt een uitdaging om het als jongere generatie anders te doen en juist wél samen te werken. Als jongeren zijn we al een van de zwaksten qua officiële rol, mankracht en geld. We hebben alleen onze gemeenschappelijke boodschap en legitimiteit voor de toekomst. Als mensen dan niet samen willen werken, heb ik weinig hoop dat we echt impact zullen hebben.”

Wees vooral jong binnen al die VN-systemen

Wat voor advies zou je toekomstige jongerenvertegenwoordigers mee geven?
“Blijf je voortdurend realiseren wat je doet en wat jouw rol is. Je bent een vertegenwoordiger van Nederlandse jongeren, geen vertegenwoordiger van je eigen mening. Blijf dus kritisch, niet alleen naar jezelf toe maar ook naar de VN, je collega’s, en de Nederlandse overheid. Doorbreek gewoontes door je voortdurend af te vragen of de manier waarop dingen gedaan worden wel de beste is, ook voor toekomstige generaties. En werk veel samen. Bouw een netwerk op van internationale jongerenvertegenwoordigers, maar ook met volwassenen in het veld."

"Wees ook vooral jong binnen al die VN-systemen, in plaats van de oude diplomatie weer te herhalen. Je moet een veranderende kracht zijn binnen een systeem en juist zo anders en jong mogelijk zijn, in plaats van een beroepsjongere te worden. Een beetje naïviteit kan soms juist een kracht zijn, dus blijf vooral dromen en hou je ambities hoog.”

Zelf ook jongerenvertegenwoordiger worden? Stel je dan uiterlijk 15 september verkiesbaar als jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling of jongerenvertegenwoordiger naar de Algemene Vergadering van de VN. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons