Achtergrond

Jong en innovatief: winnaars pitchwedstrijd bekend

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is een besloten bijeenkomst, in het mooie gebouw van Theater de Veste in Delft. Hier vertellen de finalisten van de pitchwedstrijd van OneWorld Toekomstdenkers en TEDxYouth@Delft vandaag hun idee voor een duurzame toekomst aan de jury. Uiteindelijk zullen drie van hen op het podium staan tijdens het TEDxYouth@Delft evenement eind januari.

De zoektocht naar jonge mensen met een innovatief idee voor een duurzame toekomst resulteerde in vijftien mooie filmpjes die afgelopen week online stonden. Claire Hornn, Marjan van Aubel, Dolf Grande en Niels Hazekamp verzamelden de meeste publieksstemmen en Aagje Hoekstra won de wildcard. Het gezelschap is vandaag niet helemaal compleet: Dolf Grande presenteerde zijn idee gisteren al omdat hij er vandaag helaas niet bij kon zijn.

De vijf juryleden, Rob Speekenbrink (TEDxDelft), Rosalie de Bruijn (OneWorld Toekomstdenkers), Mirjam Wesselink (TEDxYouth@Delft), Gonneke Wegner (TEDxYouth@Delft) en Marike Weltje-Poldervaart (coach TEDxYouth@Delft), nemen plaats achter een lange tafel. Rechts daarnaast staan wat kleine tafeltjes, waar de finalisten gaan zitten. Het komende uur zullen de finalisten over hun idee vertellen, en krijgt de jury tijd om vragen te stellen.

[[{“fid”:”32412″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Aagje Hoekstra”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Aagje Hoekstra”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Bioplastic van insecten
Aagje Hoekstra trapt af. “In Nederland worden wekelijks tientallen kilo’s dode kevers weggegooid”, vertelt ze. Die kevers zijn restproducten van insectenkwekerijen, die alleen wat aan de wormen hebben. “Ik studeerde aan de Kunstacademie en vond het frustrerend dat veel afgestudeerden als designer aan de slag gaan, en daardoor nog meer producten en afval creëren. Ik wilde heel graag iets doen met een reststroom in Nederland die biologisch afbreekbaar is.” Zo kwam ze uit bij de weggegooide kevers, die Hoekstra nu gebruikt voor bioplastic. Ze maakt er sieraden en lampenkappen van, maar wil het bioplastic ook functioneel inzetten. Ze hoopt dat producten van haar bioplastic over vijf jaar gewoon bij de HEMA en IKEA liggen, en dat ze ook in Azië aan de slag kan. “Daar zijn veel meer soorten kevers.”

[[{“fid”:”32413″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Marjan van Aubel”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Marjan van Aubel”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Stroom opwekken met meubels
Ook de tweede finalist wil mooi design met wetenschap combineren. Marjan van Aubel ontwerpt voorwerpen die energie opwekken. “Het is duidelijk dat we ons energieverbruik moeten veranderen. De aarde krijgt dagelijks voldoende zonlicht om in onze energiebehoefte te voorzien, daar wilde ik wat mee doen.” Een professor ontwikkelde speciale zonnecellen die kleur gebruiken om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Van Aubel gebruikt deze technologie in haar ontwerpen, zoals de tafel en het servies dat ze al ontwikkeld heeft. “Het mooie is dat die cellen geen direct zonlicht nodig hebben, dus je kunt ze ook binnenshuis gebruiken.” Na acht uur heeft de tafel voldoende zonlicht opgevangen om twee smartphones op te laden. “Ik hoop dat ieder object in huis een zonnecel wordt, zodat we straks geen stopcontacten meer nodig hebben.”

[[{“fid”:”32414″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Claire Hornn”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Claire Hornn”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Wormencompostbak voor binnen
Even terug naar de insecten. Claire Hornn is dol op wormen – ze kunnen groen afval namelijk geurloos composteren. “Ideaal voor binnenshuis dus.” Om voedselverspilling tegen te gaan bedacht Hornn een mooie bamboe compostbak die je gewoon in je huis kunt zetten, zodat je je bananenschillen en ander groen afval makkelijk weg kan gooien. De wormen in de compostbak doen het werk, hoewel je geen willekeurige wormen kunt gebruiken. “Nederlandse wormenkwekerijen hebben vaak een mix van wormen, die ervan houden om op ontdekkingstocht te gaan. Die moet je dus niet hebben. Gelukkig zijn er genoeg mensen die thuis composteren, zodat je wat van hun wormen kunt krijgen.” Met de almaar toenemende verstedelijking over de hele wereld kan Hornn’s compostbak een oplossing bieden aan mensen zonder tuin.

[[{“fid”:”32415″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Niels Hazekamp”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Niels Hazekamp”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Bedrijven en jongeren voor duurzame innovatie
De laatste persoon die zijn idee mag pitchen is Niels Hazekamp, die jongeren en bedrijven aan elkaar wil koppelen om duurzame ontwikkeling te versnellen. “Bedrijven hebben de macht, jongeren de innovatiekracht”, zegt Hazekamp. Volgens hem heeft het bedrijfsleven het kapitaal en de potentie om snel verandering op gang te brengen. Zij willen best investeren in duurzaamheid, maar missen de juiste mensen. Daar zijn jongeren volgens hem ideaal voor. “Jongeren zijn steeds meer bezig met duurzaamheid, maar hun creativiteit en enthousiasme krijgt niet de plek die het verdient.” Door middel van Sustainable Traineeships wil Hazekamp jongeren de mogelijkheid geven om hun duurzame idee bij bedrijven uit te voeren. “We willen eigenlijk een soort matchmaker tussen bedrijven en jongeren zijn.”

Online marktplaats voor voedsel
Finalist Dolf Grande is niet aanwezig, maar vertelde in zijn filmpje duidelijk over zijn idee. Hij wil voedselverspilling tegengaan met een digitale marktplaats voor voedsel dat anders weggegooid zou worden. “We gooien 33 procent van ons eten weg. Dat is niet alleen zonde van dat eten, maar ook van het land, de energie en het transport dat ervoor gebruikt is.” Een boer kan via Grande’s platform bijvoorbeeld zijn kromme komkommers voor een vriendelijk prijsje verkopen aan een soepfabrikant.

Winnaars
Terwijl de finalisten het gebouw verkennen en de theaterzaal bekijken, beraadt de jury zich. Zijn de ideeën onderscheidend genoeg, wat is iemands persoonlijke motivatie, en hoe zou een spreker het doen op het TEDxYouth@Delft evenement? Uiteindelijk komen er drie winnaars uit de bus. Aagje Hoekstra, met haar bijzondere bioplastic van dierlijk restafval, Marjan Aubel, met de zonnecel-tafel die de hele jury wel wilt hebben, en Dolf Grande, met zijn digitale marktplaats voor voedsel, zijn de winnaars van de pitchwedstrijd.

De komende maanden gaan zij met een coach aan de slag om hun verhaal te perfectioneren, en dan mogen ze op 27 januari hun idee presenteren tijdens TEDxYouth@Delft.

Bekijk de winnende ideeën hier:

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons