Achtergrond

Fietsen van Amsterdam naar Kaapstad

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“We kunnen duizend beren op de weg zien, of we spreken nu af dat we het gewoon gaan doen. Desnoods op een verroeste oma-fiets.” Teun Meulepas, projectleider innovatie bij de provincie Noord-Brabant, vertelt over het begin van het Building Bridges project. Samen met Jilt van Schayik legt hij de komende zes maanden 17.000 kilometer af. Ze fietsen door twintig landen en komen uiteindelijk aan in Kaapstad.

Building Bridges logoInterviewserie Building BridgesWij volgen Jilt en Teun op hun fietsreis. Op Toekomstdenkers vind je iedere twee weken een interview met één van de jongeren die ze onderweg spreken. 

Weinig betrokken
Van Schayik is jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties. Hij merkte dat jongeren maar weinig worden betrokken bij belangrijke beslissingen. “Wij zien een gat tussen beleidsmakers en jongeren”, vertelt hij. Een jaar geleden bespraken Van Schayik en Meulepas hun frustraties over hoe de wereld op dit moment wordt ingericht door wereldleiders. Over belangrijke thema’s zoals klimaatverandering, toegang tot onderwijs en het wereldvoedselprobleem hebben jongeren maar weinig te zeggen, vonden ze. “Jongeren moeten kunnen meebeslissen over hun eigen toekomst”, vertelt Van Schayik.

Jongeren moeten kunnen meebeslissen over hun eigen toekomst

Stem van jongeren
Daarom besloten de twee jongens om zoveel mogelijk jongeren te spreken over wat zij belangrijk vinden. “Met het oog op de duurzame ontwikkelingsdoelen waar wereldleiders op dit moment over onderhandelen bij de VN, willen wij de stem van jongeren ophalen en zeggen: kijk, dit is het alternatief wat jongeren voor ogen hebben.” Ze besloten dat fietsen de beste manier was om de stem van jongeren op te halen. “Op de fiets kunnen we ons echt tussen de jongeren begeven waarmee en waarover we spreken”, vertelt Meulepas.

Building Bridges routeDe route.

Jongerenambassadeurs
Om zoveel mogelijk jongeren te spreken benoemden Van Schayik en Meulepas voor bijna elk land waar ze doorheen fietsen een jongerenambassadeur. “Met behulp van Afrikaanse jongerenorganisaties solliciteerden meer dan vijfhonderd jongeren hiervoor”, vertelt Van Schayik. Ze kozen zeventien ambassadeurs uit, die evenementen zullen organiseren over een thema dat zij belangrijk vinden. “Dat kan dus gelijkheid tussen mannen en vrouwen zijn, maar ook het voorkomen van geweld of het verbeteren van toegang tot onderwijs”, vertelt Meulepas. De evenementen vinden plaats op het moment dat Van Schayik en Meulepas door het land fietsen, zodat ze langs kunnen komen.

Organisatie
Een reis als deze vergt behoorlijk wat voorbereiding. “We hebben afgelopen jaar honderden mensen gesproken en zoveel mogelijk geld opgehaald”, vertelt Meulepas. Mensen die de twee fietsers willen steunen konden bijvoorbeeld lid worden van de ‘Club van 100’ als ze meer dan honderd euro doneerden. Ook richtten ze een team op dat hen ondersteunt met de organisatie. “We krijgen veel enthousiaste reacties. Vorige week kreeg ik opeens een telefoontje dat minister Koenders (van Buitenlandse Zaken, red.) ons de volgende dag wilde spreken. Daar maak je wel tijd voor. Hij steunt ons project en zal ons volgen op onze reis”, vertelt Van Schayik.

Op de hoogte blijven? Volg Jilt en Teun via Facebook en Twitter.

Veiligheid
“Het is een avontuur, we gaan heel veel meemaken”, denkt Van Schayik. Naïef zijn de twee vrienden naar eigen zeggen niet. Ze hebben een veiligheidscoördinator die hen onderweg volgt, volgden een EHBO training en ze weten inmiddels alles over het repareren van fietsen. Ook gaat er een satelliettelefoon mee voor noodgevallen. “Maar met goede zin, een glimlach en een voetbal in je tas komen we vast een heel eind”, vertelt Van Schayik.

Fietsen met een doel
Van Schayik en Meulepas fietsen met een doel. Ze gaan alle gesprekken die ze onderweg met jongeren voeren over hun visie op een betere wereld bundelen in een rapport. Dat willen ze tijdens de VN-top in september overhandigen aan secretaris-generaal Ban Ki-moon. Meulepas: “Of het ons lukt om een verschil te maken in deze wereld? Dat hopen we. We zullen er in ieder geval alles aan doen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons