Achtergrond

Op de fiets door de Sahara

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zon, zee en vooral heel veel zand. Jilt en Teun fietsten achthonderd kilometer door de Westelijke Sahara. Dit betekende iedere dag om vijf uur opstaan en ’s middags rond een uur of twaalf stoppen met fietsen omdat de temperatuur al snel steeg tot een graad of veertig. Tien liter water per persoon ging er iedere dag mee in de fietstassen. Er groeit weinig, maar zelfs in de Westelijke Sahara wonen en werken mensen:

Visser

 

"Ik ben al mijn hele leven visser. Sinds een paar jaar vissen grote Europese vissersschepen op een vervuilende manier de oceaan leeg. Voor ons blijft er maar weinig over. Toch blijf ik hier.  Ik houd van de vrijheid en van de geur van de oceaan." Humans of MY World

 

Man Mauritanië

Mauritanië
Van de Westelijke Sahara gingen de twee verder naar Mauritanië. Uit gesprekken die Jilt en Teun daar voerden met jongeren bleek dat gelijkheid tussen mannen en vrouwen voor hen hoog op de agenda staat. “De mentaliteit van mensen in Mauritanië over gelijkheid tussen mannen en vrouwen is langzaam aan het veranderen. Mijn grootvader had zes vrouwen en dertig kinderen. Mijn vader had twee vrouwen en zes kinderen. Dat is niets voor mij. Ik heb een vriendin en ik wil ooit met haar gaan trouwen. Ik hoop dat polygamie verboden wordt in Mauritanië.” Humans of MY World

 

Senegal
De grens van Mauritanië naar Senegal oversteken ging per boot:

Jilt en Teun

 

Links: Teun Meulepas, rechts: Jilt van Schayik

Jonge Afrikaanse leiders
In Senegal spraken Jilt en Teun met schrijver Thierno SD Niang (28). “Mijn droom voor Afrika is dat lokale leiders opstaan en verandering vanuit Afrika zelf komt.”

Logo

Interviewserie Building Bridges.

Wij volgen Jilt en Teun op hun fietsreis van Amsterdam naar Kaapstad. Op Toekomstdenkers vind je iedere twee weken een interview met één van de jongeren die ze onderweg spreken. 

 

 

“Ik ben geboren in Dakar, Senegal, maar ik voel me Afrikaan. In de koloniale tijd zijn er grenzen getrokken in Afrika, maar eigenlijk zijn we één volk. Mijn hoop voor de toekomst is dat jongeren hier blijven, in plaats van hun leven riskeren in een bootje op weg naar Europa. Afrika heeft jonge, lokale leiders nodig die willen samenwerken voor een betere toekomst van ons continent. Europa moet stoppen met geld geven, dat verdwijnt toch door corruptie. Bovendien kunnen we niet altijd afhankelijk blijven van Europa, verandering moet vanuit Afrika zelf komen. Hoe we dit moeten doen? Volgens mij is educatie de oplossing. De huidige Afrikaanse leiders willen mensen graag onwetend houden, omdat ongeschoolde mensen nooit hun mening zullen geven over de overheid. Ook moeten jongeren weer trots worden op hun continent.”

“Jongeren zitten na schooltijd vaak verveeld in groepjes onder de bomen. Wat ik tegen ze wil zeggen is: ‘kom onder die boom vandaan. Wacht niet tot de overheid iets verandert maar onderneem zelf actie. Maak iets van je leven’.”

Thierno SD NiangThierno SD Niang

Vanuit Senegal fietsten Jilt en Teun verder naar Ivoorkust. Op dit moment fietsen ze Ghana binnen. Nog drie maanden te gaan en vele jongeren te spreken tot Kaapstad. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons