Achtergrond

Achter de schermen bij de VN: drie vrouwen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Deze week komen wereldleiders in New York samen om te praten over de toekomst van de wereld. Maar welke bijzondere mensen lopen er nog meer rond achter de schermen? In deel twee van deze miniserie portretten: de vrouwen van de Verenigde Naties.

Werelddoelen

Tijdens een VN-top in New York worden dit weekend zeventien werelddoelen vastgesteld om armoede, ongelijkheid en klimaatverandering tegen te gaan binnen vijftien jaar. OneWorld is erbij en doet verslag.

 

Volg ons werelddoelen dossier hier.

Hoewel de man van middelbare leeftijd (en ouder) nog steeds het grootste deel van het VN-toneel beslaat, maakt de VN-vrouw haar opmars. Tussen een zwarte-pakken-zee was Bondskanselier Merkel in haar blauwe mantelpak een populaire gesprekspartner tijdens de opening van de VN-top. Ook onze eigen Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, doet in New York menig mannelijke collega verbleken. Maar zo zijn er meer. Felgroene, fluorroze en helderblauwe jurken. Hoofddeksels in alle vormen en maten. Met een iets te grote tas voor haar ballerina’s, torent ze op tien centimeter hoge hakken letterlijk en figuurlijk hoog boven de middelbare man uit: de VN-vrouw.

Aysha Mohamed Abdulla, Bahrain
“Ik maak deel uit van de delegatie van Bahrain en ben hier om mijn land te vertegenwoordigen tijdens deze VN-top. We hebben lang gewacht, dus ik ben heel blij dat de doelen nu aangenomen zijn. Er zijn zeventien doelen. Dat lijkt misschien weinig, maar het vergt heel veel werk om één doel te bereiken. Volgens mij werken landen nu harder aan ontwikkeling, maar de wereldproblemen worden ook groter. Zo investeren landen nu meer dan vroeger in armoedebestrijding en onderwijs wereldwijd, maar vinden er ook meer zorgelijke ontwikkelingen plaats zoals bijvoorbeeld natuurrampen.”

“We moeten ons dus meer gaan inzetten om deze nieuwe werelddoelen te bereiken. De grote vraag is: hoe? Er bestaat een gezegde: ‘je kunt niet met één hand klappen’. Bahrain werkt daarom samen met haar partners uit de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten aan een plan van aanpak. De doelen gelden voor ons allemaal, dus de actie moet ook van ons allen komen.”

Blanca Lilia Garcia Lopez, Mexico
“Deze top is anders dan alle andere VN-bijeenkomsten waar ik ben geweest. Er zijn hier ontzettend veel mensen samengekomen en je voelt een enorme energie. Het is tijd voor actie! Ik ben hier als vertegenwoordiger voor Mexico en werk zelf veel op het gebied van armoedebestrijding. Het is goed dat de nieuwe doelen er zijn, maar de echte uitdaging is de uitvoering. Hoe gaan landen al deze zeventien doelen behalen? Ik ben ervan overtuigd dat sociale ontwikkeling alleen bereikt kan worden als ieder doel volledig wordt nagestreefd. Je kunt bijvoorbeeld niet over armoedebestrijding praten zonder het te hebben over educatie of voedselzekerheid. Alle doelen zijn met elkaar verbonden en ieder doel is even belangrijk.”

Sadiya Umar Farouq, Nigeria
“Ik kom uit Nigeria en ben hier om mijn president te begeleiden tijdens de Algemene Vergadering van de VN. De nieuwe doelen zijn inmiddels aangenomen, daar ben ik blij om. De millenniumdoelen (de vorige set ontwikkelingsdoelen die dit jaar aflopen, red.) waren beperkt en schoten op verschillende gebieden tekort. Met deze nieuwe doelen gaan we een stap verder. In Nigeria staan actie tegen klimaatverandering, gelijkheid tussen mannen en vrouwen en industrialisatie hoog op de agenda. Meer dan 60 procent van Nigeria bestaat uit woestijngrond, iets wat alleen maar erger wordt door klimaatverandering. Daarom moeten we bomen gaan planten. Ik vind dat landen zich met volle overgave moeten richten op de uitvoering van de nieuwe doelen. De millenniumdoelen lopen af in december van dit jaar, dus in januari 2016 heeft Nigeria haar actieplan klaar.”

Eerder portretteerden we drie activisten die we ontmoetten bij de VN-top

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons