Wat kan ik doen voor ons klimaat?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De temperatuur van de aarde wat omlaag draaien lukt helaas niet. Maar wat kun je als individu wel doen tegen klimaatverandering? Roos Lingbeek ging op zoek naar tips. “We moeten onze diepvries opvullen met kranten.”

NB: Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in juni 2015.

De aarde wordt namelijk warmer, het klimaat verandert en ook ik ben schuldig. Ik heb helaas niet de mogelijkheid de temperatuur van de aarde wat omlaag te draaien. Wat kan ik wel doen?

3,6 aardbollen alstublieft
Ik begin met zoeken en kom al snel terecht bij het Wereld Natuur Fonds, waar ik lees dat als we leven als de gemiddelde Nederlander, we 3,6 aardbollen nodig hebben. Dit ligt aan de biocapaciteit, de hoeveelheid productief land en productieve zee die gebruikt kan worden voor de productie van goederen en voor het opnemen van CO2. 3,6 aardbollen dus. Voor zover ik weet kunnen we nergens extra aardbollen bestellen.

Even twijfel ik, maar vul toch een vragenlijst in over mijn leven, mijn energieverbruik en mijn consumptie

Na wat scrollen zie ik staan 'Test uw eigen voetafdruk'. Je voetafdruk laat zien hoe groot de ruimte is die jij nodig hebt om te leven, te wonen, vakantie te vieren, voedsel te verbouwen en ga zo maar door. De ruimte die jij van de natuur nodig hebt. Even twijfel ik, maar dan vul ik toch een vragenlijst in over mijn leven, mijn energieverbruik en mijn consumptie. De uitslag vertelt me dat als we allemaal leven zoals ik, we twee aardbollen nodig hebben. Ik doe het in ieder geval beter dan de gemiddelde Nederlander, maar tevreden ben ik absoluut niet. De test laat me ook zien dat je bij het verbeteren van het klimaat niet alleen maar moet denken aan energie en het plaatsen van zonnepanelen en warmteboilers. Het is veel meer dan dat. Je dagelijkse handelingen en consumpties tellen allemaal mee.

Kranten in je diepvries
Het licht doe ik altijd al uit, ik zet mijn verwarming laag en logees mogen bij mij niet langer dan twee minuten douchen (sorry). Dat dit alles logisch moet zijn weet ik, dus ik ging op zoek naar meer informatie. Urgenda geeft handige tips en laat zien hoe makkelijk het is om automatische handelingen te vervangen door de duurzame variant. Ze moedigen aan een ‘verschillige’ consument te worden, die weet wat hij koopt en hoe dit product gemaakt wordt. Dus ook wanneer je haast hebt en ‘snel even wat moet halen’.

Kleding In het kledingdossier van OneWorld lees je hoe je bewuster kunt zijn van de kleding die je koopt en hoe dit invloed heeft op de wereld en het klimaat. 

De Europese Commissie vertelt dat je je diepvries altijd gevuld moet hebben. Ik loop naar mijn keuken en zie dat die van mij vrijwel leeg is, oeps. Het koel houden van een volle diepvries kost veel minder energie dan een lege. Wanneer je hem niet vol krijgt met eten (ik blijf een student), kun je hem vullen met oude kranten. Zo houden de producten in je diepvries beter hun temperatuur aan. Heeft iemand nog oude kranten voor me?

Ik voel me al weken schuldig over mijn vakantie, mét vliegtuig

Vegetarisch in Italië
In een artikel van OneWorld Research kom ik weer een eyeopener tegen. De uitstoot van broeikasgassen door de productie van kaas, zuivel en vlees heeft de allergrootste impact op klimaatverandering. Meer dan de uitstoot van alle auto’s, treinen, vliegtuigen en schepen, blijkt uit onderzoek van Chatham House. Ik voel me al weken schuldig over mijn vakantie, mét vliegtuig, deze zomer en ik verschuilde me achter het argument “mijn vriend wilde per se verder weg en koos voor Italië”. Nu blijkt dat ik me meer schuldig moet voelen over de parmaham en pancetta die ik daar wilde eten en waar ik me stiekem op verheugde. Tijd voor een verandering van mijn eetpatroon en tijd om me te verheugen op de vegetarische melanzane.

VoedselOneWorld verzamelde eerder tips over hoe je bewuster kunt omgaan met voedsel.

In één maand 1500 dieren, 37.200 kg CO2, 55 miljoen liter water en 69.750 vierkante meter aan landbouw besparen. Dit zou volgens organisatie Viva Las Vega’s moeten lukken met de Veggiechallenge: een maand lang plantaardig eten.  

Iets doen, is beter dan niets doen
Greenpeace zei het al, of het nu groot of klein is, het is belangrijk dat er iets gebeurt. Ik verbeter het klimaat niet in mijn eentje nu ik mijn diepvries vol kranten heb, geen vlees meer eet en mijn leven bewuster leef, maar ik probeer mijn omgeving zo veel mogelijk aan te moedigen ook bewuster te leven. Ook heb ik me aangemeld voor de Greenpeace Greenwire Community om mee te doen met verschillende activiteiten. Binnenkort zie je me misschien een strand opruimen met een groep mensen, of help ik bij een lokale campagne en haal ik zo veel mogelijk petities op om gemeentes te stimuleren te investeren in duurzame energie. Heb je nog meer tips en tricks of ideeën voor mij? Laat het me weten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons